NAJGORA STRANA RATA U SIRIJI: Truju ljude hemijskim oružjem svaki dan
Foto: Shutter

Užas živi

NAJGORA STRANA RATA U SIRIJI: Truju ljude hemijskim oružjem svaki dan

Planeta -
Nedavni napadi otrovnim gasom hlorinom i iperitom na bojnim poljima u Siriji pokazuju da je korišćenje hemijskog oružja u građanskom ratu u toj zemlji postalo uobičajena pojava, izjavio je danas američki zvaničnik Rafael Foli

To je "žalosna realnost", upozorio je on na specijalnom zasedanju Izvršnog saveta Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) koji je sazvan kao odgovor na zaključke te organizacije da su toksični agensi, uključujući iperit, korišćeni u periodu od marta do avgusta ove godine, preneo je Rojters.

"U ovom trenutku nema veće pretnje po Konvenciju i međunarodne norme protiv hemijskog oružja nego što je kontunirana upotreba takvog oružja s ciljem da se sirijski narod ubija i da mu se naškodi", istakao je Foli, koji je na sastanku predstavnika 41 zemlje predstavljao SAD. On je naveo da je "sirijski režim nastavio da koristi hemijsko oružje protiv svog sopstvenog naroda uprkos obavezama koje ima u skladu sa Konvencijom o hemijskom oružju".

"Postavlja se osnovno pitanje da li je Sirija zaista spremna da odustane od hemijskog oružja", rekao je Foli delegatima. Vlada sirijskog predsednika Bašara al-Asada složila se da se odrekne zaliha hemijskog oružja 2013. godine posle napada sarinom velikih razmera u kojem je ubijeno na stotine ljudi na obodima Damaska, podseća britanska agencija. Poverljivi izveštaj OPCW, objavljen 29. oktobra, pružio je prvu zvaničnu potvrdu upotrebe iperita u Siriji otkako se ta zemlja saglasila da uništi svoje zalihe hemijskog oružja pre dve godine.

Iako OPCW nije precizirala koja od više strana koje učestvuju u sirijskom ratu koristi hemijsko oružje, diplomatski izvori tvrde da je takvo oružje korišćeno u sukobima između Islamske države i pobunjeničkih boraca u gradu Marea u avgustu, kao i u oblastima pod kontrolom pobunjenika koje napadaju snage sirijskog režima. Kako su diplomatski izvori zaključili, to otvara mogućnost da je Islamska država stekla sposobnost da sama proizvodi hemijsko oružje, ili pak da hemijsko oružje potiče iz nekih neprijavljenih zaliha.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track