NAJNOVIJE HRVATSKE PUŠKE U RUKAMA ISLAMSKE DRŽAVE: A niko ne zna kako su se tamo našle
Foto: Printscreen Twitter

Misterija

NAJNOVIJE HRVATSKE PUŠKE U RUKAMA ISLAMSKE DRŽAVE: A niko ne zna kako su se tamo našle

Planeta -

Sudeći prema fotografijama koje su preključe objavljene na Tviteru, a koje su predstavljene kao snimljene u poslednjih pet nedelja na području južžnog Iraka, severnog Bagdada i Mosula, teroristi Islamske države koriste najnoviji model automatske puške VHS-K2 koje proizvodi HS Produkt iz Karlovca, prenosi danas Index.hr.

Na snimljenim fotografijama koje je objavio italijanski reporter vide se upravo ti, noviji modeli juriššne pušške koja ispaljuje 800 metaka u minuti, a koristi municiju kalibra 5,56 mm, u skladu sa standardima NATO-a.

Iako je ta informacija začudila čak i neke od solidnih poznavalaca prilika u svetu trgovine oružžjem, direktor HS Produkta ŽŽeljko Pavlin u njoj ne vidi niššta sporno, navodi portal.

"Nemoguće da je reč o nekim velikim količinama, verovatno se radi o pojedinim komadima oružžja koji su zaplenjeni u borbama. Mi tu puššku proizvodimo dve godine i legalno je prodajemo na Bliskom istoku, na tržžišštima na kojima za to nema nikakve prepreke", kažže Pavlin za Index i potvrđuje da je takav posao realizovan i s Vladom Iraka.

Po svemu sudeći, a delimično se o tome vež sšpekulisalo u medijima, hrvatsko oružžje bilo je primarno namenjeno pripadnicima peššmergi, vojne organizacije koja čini bazu vojnih snaga iračkog Kurdistana i koji ratuju protiv džžihadista Islamske držžave.

Naime, nakon ššto su mediji objavili da je zabeležžena poseta predstavnika iračke vojske hrvatskim proizvođačima oružžja i da je već sklopljen poslovni ugovor s karlovačkom firmom, Pavlin je to samo potvrdio, bez ulažženja u detalje poslovnog odnosa.

(VIDEO) ISLAMSKA DRŽAVA PALA NAJNIŽE: Umesto raketa, napadaju avione kondom bombama

On sada kažže kako je poslednja isporuka modela VHS-K2 prema nekom od tržžiššta na Bliskom istoku bišla prošle godine, dok ove godine nisu imali ni jednu takvu transakciju a o količinama nije hteo da govori.

Inače, javnosti je dosad koliko toliko bila poznata samo priča o tzv. jordanskom kontingentu, odnosno o trgovini Republike Hrvatske i Jordana s kraja 2012., odnosno početka 2013 godine, podseća Index.

"Ni tada, kao ni sad, Hrvatska nije preterano vodila računa o tome gde sve možže završšiti oružžje koje prodaje Jordanu, bez obzira na to koliko je taj potez bio pokriven zakonima", komentariše Indexov izvor. Takva se praksa očito i nastavila, međutim, pitanje je i je li ikakva kontrola u tom smislu uopšte i moguća.

Iako se o tome i tada navodno odlučivalo na zatvorenoj sednici Vlade, cela priča je dospela u medije, a svega nekoliko dana kasnije američki ministar obrane zahvalio je Hrvatskoj za naoružžavanje Kurda.

Analitičari veruju da veži deo hrvatskog oružžja u rukama sirijskih i iračkih islamista potiče verovatno bašš iz tih 'jordanskih poššiljki' iz 2012. koje, formalno, ni po čemu nisu sporne jer Kraljevina Jordan nije bila ni pod kakvim sankcijama ili međunarodnim ograničenjima prometa oružžja ili vojne opreme, osim ššto tok isporučenog oružžja naprosto nije bilo moguće kontrolisati, navodi Index.hr.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track