Prikaži najnovije vesti
Mohtar Belmohtar, jednooki džihadista, Foto: Youtube/Printscreen
Zvali su ga Marlboro

NAJOPASNIJI ZLIKOVAC SAHARE: U Libiji ubijen zloglasni jednooki džihadista?

Planeta 3

Ozloglašeni vođa ogranka Al Kaide u Severnoj Africi i jedna od najtraženijih osoba u svetu, jednooki alžirski džihadista Mohtar Belmohtar, najverovatnije je ubijen u vazdušnom udaru francuskih snaga uz podršku obaveštajne službe SAD u Libiji ovog meseca, rekao je danas neimenovani američki zvaničnik.

Belmohtar je poznat pod nadimkom "Gospodin Marlboro" zbog ranije umešanosti u krijumčarenje cigareta kroz Saharu, a prepoznatljiv je po licu punom ožiljaka, prenosi AFP.

Njegova grupa Al-Murabitun preuzela je odgovornost za nekoliko velikih napada u supsaharskoj Africi, uključujući Burkinu Faso, Mali i Niger, a poznata je i po kidnapovanju Evropljana radi otkupa.

Francuska i njeni saveznici bili su glavne mete zapadnoafričkih džihadista otkako su francuske snage intervenisale u Maliju 2013. kako bi iskorenile grupu Al-Kaida u islamskom Magrebu i druge ekstremističke grupe sa pustinjskog severa te zemlje, podseća francuska agencija.

Belmohtarova grupa je 2013. okrivljena i za krvavu opsadu zabačenog alžirskog gasnog postrojenja u kojoj je ubijeno najmanje 38 talaca, pretežno Zapadnjaka.

JEDNOOKI DŽIHADISTA: Ovaj čovek stoji iza napada u Maliju

U julu 2016, u poverljivom izveštaju UN navedeno je da je Belmohtar doputovao u Libiju, a navodi o njegovom dolasku probudili su zabrinutost da bi džihadisti mogli da iskoriste politička previranja u toj zemlji da tamo uspostave bazu za svoje operacije.

Belmohtar, koji je izgubio levo oko u borbama u Avganistanu 1990-ih, do sada je nekoliko puta u medijima proglašavan ubijenim u antiterorističkim operacijama, ali je svaki put njegova smrt negirana.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir