NAJPOZNATIJI AZILANT USKORO SLOBODAN? Švedska odustaje od istrage protiv Džulijana Asanža!
Foto: AP

Potpuno neočekivano

NAJPOZNATIJI AZILANT USKORO SLOBODAN? Švedska odustaje od istrage protiv Džulijana Asanža!

Planeta -
Osnivač Vikiliksa 3 godine živi u ambasadi Ekvadora u Londonu jer bi ga inače uhapsili po nalogu Švedske, a tada bi ga verovatno izručili Americi, gde ga traže zbog objavljivanja tajnih podataka

STOKHOLM - Švedsko tužilaštvo odustalo je danas od istrage dve od 4 optužnice za seksualni napad koje su 2010. iznete protiv osnivača Vikiliksa DŽulijana Asanža zbog isticanja vremena za podizanje optužnice.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, tužiocima danas ističe rok za njegovo ispitivanje u vezi sa silovanjem, dok će rok za ispitivanje još jedne optužnice o seksualnom zlostavljanju isteći 18. avgusta. Ostaje još jedna optužnica, dodaje Rojters. Ta istraga se nastavlja, dodalo je tužilaštvo, preneo je Rojters.

Taj australijski novinar i aktivista negirao je sve optužbe, navodeći da su deo prljave kampanje, a od 2012. godine nalazi se u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je tražio azil kada je Švedska zatražila njegovu ekstradiciju.

U skladu sa švedskim zakonom, optužnica protiv njega ne može biti podignuta, bez prethodnog ispitivanja. Asanž je naveo da je pobegao u ambasadu Ekvatora, jer se plaši da će ga Švedska izručiti SAD-u, zbog objavljivanja tajnih američkih dokumenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track