NAJVEĆA GREŠKA U MEDICINI IKAD? Optužili su ga za širenje side! A za sve je krivo jedno slovo...
Foto: Profimedia

Isplivali dokazi

NAJVEĆA GREŠKA U MEDICINI IKAD? Optužili su ga za širenje side! A za sve je krivo jedno slovo...

Planeta -

Muškarca koji se decenijama smatrao "nultim pacijentom" koji je virus HIV doneo u SAD, novo istraživanje je "oslobodilo krivice" jer se pokazalo da okrugli znak u njegovom dosijeu nije označavao broj nula, nego slovo "O".

Naučnici su istražujući širenje AIDS otkrili da Gaetan Dugas, godinama smatran jednim od najvećih negativaca u istoriji medicine, uopšte nije odgovoran za širenje virusa u SAD. Dugas je preminuo 1984. godine od posledica bolesti, a sad se pokazalo da je cela priča izgrađena na grešci u pisanju, piše Independent.

"Dugas je jedan od najdemoniziranijih pacijenata u istoriji’, rekao je Ričard Mekkej istoričar koji se bavi javnim zdravstvom i jedan od onih koji su vodili celo istraživanje.

Činjenica da se radi o prvoj osobi koja je zaražena virusom HIV i koja je odgovorna za zarazu još stotine drugih u Americi, temeljena je na pogrešnoj interpretaciji zapisa Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Njujorčanin Dugas postao je nulti pacijent premda nula u njegovom dosijeu uopšte nije bila nula, nego slovo "O" koje je u medicinskom istraživanju, u kojem je učestvovao, označavalo osobu koja ne živi u Kaliforniji (‘Outside-of-California’).

Stručnjaci su 1982. istraživali smrtonosnu infekciju pluća koja je očito bila povezana sa seksualnim odnosima, te su obavljali razgovore sa pacijentima uključenim u istraživanje. Razgovarali su s nizom ljudi pokušavajući da otkriju odakle je zaraza krenula. Tako je isplivalo ime Gaetana Dugasa, a slovo u njegovom dosijeu pretvoreno je u brojku i on je tako postao nulti pacijent.

Tom uverenju doprinela je i činjenica da se Dugas mogao setiti čak 72 muškarca s kojima je bio intiman od njih 750 čime je postao važan faktor istraživanja, a i ime mu je bilo upadljivo i pamtljivo. S godinama se njegovo ime pojavilo u nizu statistika i dijagrama, a na kraju je zapelo za oko i novinaru koji ga je učinio glavnim negativcem u svojoj knjizi "And the Band Played On" u kojoj je između ostalog Dugasa proglasio odgovornim za hiljade smrti u Americi.

Naučnici su već dugo znali da nesrećni muškarac nije bio odgovoran za izbijanje epidemije, ali nisu imali fizičkih dokaza. Nova analiza genoma virusa dokazala je da je bolest stigla na tlo SAD puno pre nego što je to učinio Dugas.

Epidemija HIV u SAD je navodno započeta u Njujorku u ranim sedamdesetima odakle se proširila na ostatak zemlje.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track