AMBASADOR SRBIJE U LIBIJI: Nema srpskih državljana među otetim medicinarima
Foto: Rojters

Napad na bolnicu u Sirtu

AMBASADOR SRBIJE U LIBIJI: Nema srpskih državljana među otetim medicinarima

Planeta -
U Sirtu je sedam srpskih građana i oni normalno rade, sa svima smo bili u kontaktu, kaže Oliver Potežica

SIRT - Nema državljana Srbije među 20-ak medicinskih radnika bolnice "Ibn Sina" koje su teroristi Islamske države (ISIL) kidnapovali u libijskom gradu Sirtu, izjavio je Tanjugu ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica.

Grupa od više od 30 naoružanih džihadista ISIL napala je u ponedeljak bolnicu dok je autobus čekao da prebaci radnike, koji nisu Libijci, u prestonicu Tripoli. Većina otetih su Filipinci, a ostali su iz Ukrajine, Indije i Srbije, rekao je za američkoj TV stanici neimenovani bolnički zvaničnik. On smatra da ekstremisti ISIL nisu želeli da medicinski radnici napuste grad pošto je reč o jedinom medicinskog timu u tom mestu, u slučaju da neki od boraca bude ranjen ili povređen.

"Proverili smo sve informacije i utvrdili da, prema podacima koje smo prikupili, nijedan srpski državljanin u Sirtu nije kidnapovan", rekao je Potežica i dodao da je u tom gradu do sinoć bilo ukupno devet državljana Srbije, od kojih su jedna doktorka i jedna medicinska sestra prebačene u međuvremenu u Tripoli. One su, kaže ambasador, prebačene sa jednom manjom grupom ljudi, u organizaciji bolnice u kojoj su radile, i sada su u jednom hotelu u Tripoliju.

"Ostali nisu pokazali nameru da napuste Sirt, ostali su tamo da rade, i danas normalno rade, i sa svima njima je ambasada bila u kontaktu", rekao je Potežica.

Bolnica
Bolnica

12.00 - Ambasador Bosne i Hercegovine u Libiji Ibrahim Efendić je potvrdio da su radnici zarobljeni, ali da za sada nije poznato da li i koliko državljana Srbije ima među njima.

"Tu informaciju jutros mi je potvrdio ambasador Srbije Oliver Potežica. U Sirtu su nastali problemi i vode se borbe. Neki radnici bolnice su uspeli da pobegnu iz zgrade, a neki su prinudno zadržani da rade... Nije jasno da li se među prisilno zadržanim radnicima nalaze državljani Srbije, ali naglašavam da su u Sirtu veliki problemi. Trenutno tamo radi osam medicinskih radnika državljana Srbije", objasnio je ambasador Efendić i dodao da zassad nema informaciju o tome da u gradu Sirtu žive ili rade državljani Bosne i Hercegovine.

Aleksandar Vučić: Zabrinut sam, proveravamo informacije (Foto: AP)
Aleksandar Vučić: Zabrinut sam, proveravamo informacije (Foto: AP)

11.40 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u toku provera informacije o navodnoj otmici srpskih medicinskih radnika u Libiji, i da je veoma zabrinut zbog tih informacija.Vučić je novinarima u Obrenovcu rekao da je tim povodom na vezi sa šefovima službi bezbednosti.

"Veoma sam zabrinut zbog tih informacija. Znate da smo pre godinu i po dana uspeli da spasemo petoricu naših građana iz Libije", podsetio je premijer. On je dodao da će sve informacije biti dostupne javnosti čim budu proverene.

10.00 - Filipinska vlada je saopštila da četiri medicinske sestre iz Filipina, za koje je prethodno saopšteno da su otete iz bolnice, nisu kidnapovane, već ih je na bezbedno mesto odveo jedan prijatelj. Žvaničnici libijske milicije, koja se bori protiv lokalnog ogranka IS za kontrolu nad Sirtom, sinoć je saopštio da su bolničarke otete u popodnevnim satima, prenela je agencija AP.

Dalje, ukrajinska agencija UNN dodaje da je oteto 15 ukrajinskih lekara, ali su ubrzo oslobođeni. Ista agencija javlja da je trebalo da lekari napuste taj grad zbog pogoršanja bezbednosne situacije u tom regionu.

Grad Sirt nalazi se između između Tripolija i Bengazija i bio je glavno uporište snaga lojalnih Moameru el Gadafiju u libijskom građanskom ratu. Gadafi je u tom gradu i ubijen. ISIL je preuzeo kontrolu nad gradom krajem prošle godine, uključujući bolnicu.

Grupa je preuzela odgovornost za odsecanje glava 21 egipatskom hrišćaninu pre dva meseca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track