NAPAD U NJUJORKU TERORIZAM, ALI NEMA VEZE SA ID: Potvrđeno da je namerno izazvana eksplozija
Foto: Reuters

Eksplozija

NAPAD U NJUJORKU TERORIZAM, ALI NEMA VEZE SA ID: Potvrđeno da je namerno izazvana eksplozija

Planeta -

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je da je po prvim indicijama u pitanju namerno izazvana eksplozija, prenosi Rojters.

Eksplozija u Njujorku, u kojoj je ranjeno 29 ljudi, bila je akt terorizma, ali zasad nema indicija koje ovaj napad povezuju sa nekom međunarodnom grupom, izjavio je danas guverner Njujorka Endrju Kuomo.

"Eksplozija bombe u Njujorku je očigledno akt terorizma, ali nije povezan sa međunarodnim terorizmom. Drugim rečima, nismo našli vezu sa Islamskom državom", rekao je Kuomo koji je posetio mesto eksplozije.

On je istakao da će oni koji su postavili te bombe biti pronađen i privedeni pravdi, preneo je AFP.

Eksplozija je noćas potresla kvart Čelsi na njujorškom Menhetnu, a na drugoj lokaciji u istom delu Njujorka pronađeno je nešto što liči na ekspres lonac, koji je žicama povezan sa malim uređajem tamne boje, javio je Si-En-En pozivajući se na izvore u policiji.

"En-Bi-Si njuz" je objavio, pozivajući se takođe na njujoršku policiju, da su istražitelji na drugoj lokaciji pronašli nešto što liči na ekspres lonac sa "lepljivom trakom, žicama i mobilnim telefonom", koji je ostavljen na trotoaru, ali još nije potvrđeno da se radi o eksplozivnoj napravi.

Ekspres lonac je korišćen u izradi eksplozivne naprave koja je ubila troje i ranila 200 ljudi tokom maratonske trke u Bostonu 2013. godine.

Američki mediji navode i da policija proverava video snimke sa mesta prve eksplozije u Ccelsiju na kojima se čini da je prikazana osoba koja ostavlja nešto iza sebe, što je policajce dovelo do zaključka da se radi o namernom činu.

Izvor Rojtersa u njujorškoj policiji naveo je da prvi nalazi istrage eksplozije ukazuju da se ona dogodila u kontejneru za smeće.

Predsednik SAD Barak Obama, koji je za vreme eksplozije bio na večeri sa kongresmenima u Vašingtonu, upoznat je sa događajem u Njujorku.

"Predsednik će biti dodatno obaveštavan čim dodatne informacije postanu dostupne", rekao je neimenovani zvaničnik Obamine administracije.

"Mi ne vidimo vezu sa terorizmom. Ne postoji specifična i kredibilna pretnja protiv grada Njujorka u ovom trenutku od bilo koje terorističke organizacije", rekao je De Blazio.

Njujorški gradonačelnik je kazao i da istražitelji ne veruju da je eksplozija na Menhetnu povezana sa bombom koja je juče eksplodirala u Nju Džersiju.

Improvizovana bomba eksplodirala je juče u Nju Džersiju, u Sisajd Parku, pred početak dobrotvorne trke na kojoj se okupilo oko 3.000 ljudi, javili su američki mediji.

U eksploziji niko nije povređen, a nije naneta ni šteta okolnim objektima, preneo je "Ej-Bi-Si njuz". Prethodno su lokalni mediji i agencije preneli da se pred početak dobrotvorne trke okupilo oko 5.000 ljudi.

Bomba je bila podmetnuta u kanti za smeće, saopštila je policija.

"Pored nje, bile su postavljene još četiri tempirane eksplozivne naprave, ali je samo jedna detonirana", rekao je portparol okružnog tužilaštva Al Dela Fav za "Si-En-En".

Pošto je početak trke bio odložen za pola sata, to je dovelo do toga da se samo jedna naprava aktivira, dodao je Dela Fav.

On je naveo da je istraga još u preliminarnoj fazi i dodao da se još ne zna da li su motivi za podmetanje bombi kriminalni, ili teroristički.

Policija je nakon eksplozije otkazala trku, a iz predostrožnosti je evakuisano čitavo to područje. Dovedeni su i specijalno obučeni psi, ali nisu pronađene druge eksplozivne naprave, preneo je AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track