NAŠLI JE ŽIVU DVA DANA KASNIJE: Jedina preživela kenijski masakr sakrivena u ormaru
Foto: AP

Čudom spasena

NAŠLI JE ŽIVU DVA DANA KASNIJE: Jedina preživela kenijski masakr sakrivena u ormaru

Planeta -
Sintija Čarotič (19) krila se na koledžu od četvrtka, prekrivena odećom

GARISA - Dva dana posle napada na kampus Univerziteta Garisa u Keniji u kojem je ubijeno 148 ljudi, agencija AP je javila, da je pronađena jedna preživela osoba.

Kenijske vlasti su saopštile da se ta osoba, 19-godišnja Sintija Čarotič, krila na koledžu od četvrtka. Ona je za AFP rekla, iz bolničke sobe, da se krila u jednom ormaru i da se prekrila odećom.

Ministar unutrašnjih poslova Kenije Mvenda Njoka rekao je da je policija uhapsila pet muškaraca u vezi masakra koji su počinili pripadnici somalijske grupe Al-Šebab. "Pet ljudi je uhapšeno i oni se ispituju", rekao je Njoka za AFP dodajući da su u četvrtak ubijena četvorica napadača na kraju jednodnevne opsade koledža. "Trojica su bili koordinatori koji su uhapšeni kada su nastojali da pobegnu u Somaliju, a dvojica su uhapšena u okviru univerzitetskog kompleksa", rekao je on.

Njoka nije dao ime trojice uhapšenih, kako se sumnja organizatora, a za preostalu dvojicu je rekao da su jedan od njih državljanin Tanzanije koji je pronađen kada se krio, a drugi da je radnik obezbeđenja. Tanzanijac je, kako je javljeno, uhapšen u kampusu u petak.

Njoka je rekao da je njegovo ime Rašid Čarls Mberesero koji se krio u jednoj prostoriji i kod sebe je imao bombe. "Drugi je stražar koji je pomogao napadačima i kod njega je nađen materijal džihadista. Njegovo ime je Osman ALi Dagane, on je Kenijac poreklom iz Somalije", rekao je Njoka.Bivši učitelj organizator masakraKenijska policija označila je islamistu Muhameda Muhamuda, bivšeg učitelja, za organizatora masakra na univerzitetu u Garisi u kome je ubijeno 148 studenata.

Poznat po nadimku Kuno, Dulijadin ili Gamadhere, pripadnik somalijske ekstremističke grupe Al Šabab, takođe je tražen u vezi sa nizom ubistava na severoistoku Kenije. Policija je ponudila 20 miliona šilinga (200.000 evra) za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja, preneo je AFP.

Muhamud je kenijski državljanin i etnički Somalijac - poput dva miliona Kenijaca, odnosno šest odsto populacije. Ova manjina većinom živi na siromašnom severoistoku zemlje, gde je Garisa jedan od najvećih gradova. Iako Muhamud nije lično učestvovao u napadu u Garisi, studenti koji su preživeli masakr, opisuju napadače kao ljude nalik njemu, koji dobro govore svahili, jezik u Keniji. Na posteru, Muhamud je prikazan kao mršav muškarac, kratke brade.

Izvori iz kenijske policije navode da je on predavao u jednoj medresi u Garisi, ali da je kasnije postao radikalizovan i da je prešao granicu u južnu Somaliju gde se pridružio Uniji islamskih sudova, preteči Al Šababa. Izveštač AFP koji ga je sreo u somalijskoj prestonici Mogadišu 2008. i 2009, kada se veći deo tog grada nalazio pod kontrolom Al Šababa, rekao je da je Muhamud bio dobro poznat komandant, koji je ulivao strah. On je komandovao zloglasnom islamističkom jedinicom "DŽugta-Kulus", koja je učestvovala u nekim od najžešćih borbi. Muhamud je u prirodi delovao obrazovan, kao "tih i uljudan" čovek. Pojavljivao se u nekoliko propagandnih video snimaka na kojima su prikazane borbe Al Šababa na jugu Somalije, a kasnije i kao komandant milicije Ras Kamboni, pod vođstvom Ahmeda Madobea, podsetila je francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track