(VIDEO) NASTAVAK U DECEMBRU: Iran i Zapad bez sporazuma o nuklearnom programu
Foto: Reuters

Pregovori

(VIDEO) NASTAVAK U DECEMBRU: Iran i Zapad bez sporazuma o nuklearnom programu

Planeta -
Pregovori će trajati bar do kraja juna sledeće godine, saznaje se od diplomatskih izvora

BEČ - Iran i šest svetskih sila konačno su se danas dogovorili u Beču da produže pregovarački proces za još nekoliko meseci, rekli su diplomatski izvori za rusku agenciju Itar-Tass.

"Da, odluka je doneta", rekao je taj izvor dodajući da će "pregovori biti produženi, vremenski okvir će biti određen na ministarskom sastanku".

Američka agencija AP je javila da su SAD i Iran u poslednjem trenutku postigli napredak na razgovorima, ali da je potrebno da se oni nastave i u decembru, rekli su neimenovani zapadni izvori. Njihovi komentari odgovaraju ranijim izjavama da su sada pregovori postali dvostrani, uz nastojanje strana da smanje razlike na pregovaračkom stolu, ali i da rade na tome da odrede koliko će razgovori biti produženi isteka planiranog roka, a to je danas do ponoći.

Raša tudej javlja da će pregovori trajati najmanje do juna sledeće godine. Isto to potvrđuje i BBC.

Neimenovani zapadni diplomata je govorio o napretku napravljenom ovog vikenda i dodao da će pregovori biti ponovo nastavljeni u decembru, s tim što njihovo mesto tek treba da bude određeno. Ranije danas, neimenovani izvor je rekao da će pregovoro o iranskom nuklearnom programu biti nastavljeni sledećeg meseca, verovatno u Omanu, pošto u najnovijoj rundi pregovora nije postignut konačni sporazum.

Detalji o odlaganju i nastavku pregovora još se razrađuju, mada je taj izvor kazao da Iran za sada ne može očekivati bilo kakvo ublažavanje sankcija, navodi Rojters. Cilj pregovora je da se postigne sporazum po kome bi sankcije uvedene Iranu bile postepeno ukinute u zamenu za ograničavanje teheranskog nuklearnog programa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track