NDS: Novinari skandalozno izveštavali o seks-aferi direktora i profesorke u Mariboru
Foto: Printscreen Yt

Osuda internet nasilja

NDS: Novinari skandalozno izveštavali o seks-aferi direktora i profesorke u Mariboru

Planeta -
Nije bilo nikavog javnog interesa u tome što su mediji objavili internet snimak seksa, pa čak i lične podatke i imena navodno upletenih, reč je samo o želji da se podigne čitanost, ogorčeno je udruženje slovenačkih novinara

LJUBLJANA - Slovenačko novinarsko društvo (NDS) osudilo je danas kao krajnje neprofesionalan način na koji je najveći deo lokalnih medija pratio internet nasilje nad direktorom srednje mašinske škole u Mariboru, koji se ubio posle objavljivanja snimka koji ga prikazuje u navodnom polnom aktu s koleginicom.

"Tragedija u Mariboru velika je mrlja na slovenačkom novinarstvu, a veliki deo medija prekršio je osnovne profesionalne i etičke standarde", upozorava NDS. Društvo dodaje da tragedija pokazuje koliko je važno da urednici dobro prosude šta je to je u javnom interesu, a šta ne, kao i kako medijski senzacionalizam, koji se rukovodi isključivo komercijalnim motivima, može biti poguban.

U mariborskom slučaju, navedeno je, za objavu kontroverznog internet snimka u medijima, čak i ličnih podataka i imena navodno upletenih, nije bilo nikakvog stvarnog javnog interesa na koje bi se urednici mogli da pozovu. Uprkos tome, izveštavanje o tom slučaju pretvoreno je u medijima u svojevrstan "realiti šou" usled komercijalnog interesa i povećanja čitanosti i gledanosti.

Slovenačko novinarsko društvo dodaje da bi u takvim slučajevima urednici koji zanemaruju etičke i profesionalne standarde i pravila struke morali biti pozvani na odgovornost.

Direktor mariborske obrazovne ustanove, koga su učenici tajno snimilimobilnim telefonom tokom, navodnog, polnog čina s nastavnicom matematike, počinio je samoubistvo posle objavljivanja snimka na društvenim mrežama, pošto je više od nedelju dana bio tema u medijima. Slučaj je podstakao brojne rasprave o pravima objavljivanja materijala na internetu, kao i o zaštiti privatnosti, ali i o etičkim normama i odnosu nastavnika i učenika u obrazovnim ustanovama.

Pod istragom su svi učenici Srednje mašinske škole u Mariboru, a odgovorni za objavljivanje snimka mogli bi da odgovaraju za samoubistvo direktora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja