NE NASEDA NA RETORIKU: Asad od Amerike traži dela, a ne reči
Foto: Reuters

Stav

NE NASEDA NA RETORIKU: Asad od Amerike traži dela, a ne reči

Planeta -
Strane zemlje moraju da obustave podršku terorističkim grupama u Siriji, dodao je Bašar al-Asad na izjavu Džona Kerija da su SAD spremne da pregovaraju s njim

DAMASK - Sirijski predsednik Bašar al-Asad je danas odbacio izjavu američkog državnog sekretara DŽona Kerija da bi Asad trebalo da bude uključen u pregovore o političkoj tranziciji u Siriji, istakavši: "Izjave spolja nas se ne tiču".

"I dalje slušamo izjave. Treba da sačekamo konkretna dela pa onda da odlučimo", rekao je Asad u izjavi koju je emitovala sirijska državna televizija, a preneo Rojters.

Keri je juče, povodom četvrte godišnjice od početka konflikta u Siriji, u intervjuu za američku televiziju CBS izjavio da će SAD "naposletku morati da pregovaraju" sa sirijskim predsednikom.

"Taj konflikt je jedna od najgorih tragedija koju smo videli", istakao je Keri i dodao da SAD nastoje da utiču i privole Asada da ponovo počne pregovore pošto su prethodne dve runde pregovora doživele neuspeh. Rojters ističe kako američki državni sekretar u jučerašnjem intervjuu nije ponovio standardnu rečenicu administracije u Vašingtonu da je Asad izgubio sav legitimitet i da mora da ode.

Povodom ovog radikalnog američkog zaokreta, sirijski predsednik je u današnjoj izjavi naveo da bi bilo kakva promena stava međunarodne zajednice prema situaciji u kojoj se Sirija našla bila pozitivna. On je, međutim, istakao i da strane zemlje moraju da obustave podršku terorističkim grupama u Siriji, što je, kako navodi Rojters, izraz koji vlada u Damasku koristi za pobunjenike koji se već četiri godine sukobljavaju sa sirijskom vojskom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track