NEĆE PREZATI NI OD ČEGA: Putin je spreman na sve da uništi Islamsku državu
Foto: AP

Bez milosti

NEĆE PREZATI NI OD ČEGA: Putin je spreman na sve da uništi Islamsku državu

Planeta -
Ruski predsednik je čak spreman da sarađuje i sa sirijskom opozicijom, a nije isključena ni koalicija sa SAD

MOSKVA - Vladimir Putin odlučio se na totalno uništenje ISIL-a. Planira da istrebi te militantne islamiste, bez imalo milosti.

To mu je toliko važno da je spreman čak da pomogne i patriotskoj opoziciji u Siriji, uključujući i onu koja se bori protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada. O tome je i razgovarao s Asadom, a ideja je da se sirijskim pobunjenicima pomogne i da se zajedno udari na Islamsku državu.

Bašar al Asad i Vladimir Putin, Foto: AP
Bašar al Asad i Vladimir Putin, Foto: AP

Putinov cilj je “da oslobodi Siriju od terorista” i zaustavi džihadiste Islamske države da preuzmu Damask, a potom i celu državu. Po mišljenju ruskog predsednika, nema razlike između “umerenih” i “neumerenih” terorista, pa su mu osim ISIL-a neprijatelji i Al-kaida i Al-nusra. Optužio je SAD i njihove saveznike da igraju opasnu “dvostruku igru” bombardovanjem jednih, a naoružavanjem drugih grupa.

Ipak, uprkos tome, plan koji Putin ne isključuje je ujedinjene Rusije sa "SAD i njenim saveznicima".

Vladimir Putin i Barak Obama, Foto: Reuters
Vladimir Putin i Barak Obama, Foto: Reuters

"Da bismo oslobodili Siriju moramo da udružimo snage", rekao je Putin i dodao da bi Sirija mogla da bude nov model post-hladnoratovske saradnje.

Ipak, Rusi ne propuštaju priliku da "bocnu" Amerikance kad god za to imaju priliku."Morali smo intervenisati jer oni za godinu dana nisu uradili ništa. Naša vojska je mnogo efikasnija, a naši projektili rade savršeno", izjavio je jedan zvaničnik Kremlja nedugo posle početka intervencije u Siriji.

Ruski lider je procenio da se čak 4.000 ljudi iz Rusije i zemalja nekadašnjeg SSSR-a bori na strani Islamske države."Oni su realan problem, i ima ih svuda", istakao je Putin. Brinu ga, takođe, i džihadisti iz Avganistana, koji svoje neprijateljstvo prema Rusima gaje još od vremena invazije SSSR-a osamdesetih godina.

Džihadisti, Foto: Reuters
Džihadisti, Foto: Reuters

Iako su iz Kremlja izvestili da se "Rusija bori protiv terorista, a ne sunita", to ne znači da se Rusija ne nalazi na vrlo opasnom i klizavom terenu.

Protiv Rusije su otvoreno i sunitske države u celoj regiji i to saveznice SAD-a kao što su Turska i Saudijska Arabija. One otvoreno podržavaju pobunjenike i svakodnevno žestoko kritikuju rusku intervenciju u Siriji.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track