NEIZVESNA SUDBINA: Nemci oladili Ciprasa, Grčka ide u bankrot?
Foto: Beta Ap

Neuspeo dogovor o pomoći

NEIZVESNA SUDBINA: Nemci oladili Ciprasa, Grčka ide u bankrot?

Planeta -
Predstavnici nemačke kancelarke Angele Merkel u Briselu odbili molbu Atine da joj se omogući produženje paketa finansijske pomoći kako bi izbegla najgori scenario

ATINA - Nemačka, s kancelarkom Angelom Merkel na čelu, odbila je juče zahtev Grčke da joj se omogući produženje finansijskog paketa pomoći za šest meseci, što je tu zemlju približilo potpunom bankrotu, ocenjuju analitičari.Pored toga, oni navode da je Atina u sklopu novih pregovara s Briselom pristala da Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond nadziru njen oporavak, što predstavlja prvo kršenje predizbornih obećanja premijera Aleksisa Ciprasa. Podsetimo, on se zakleo da će prekinuti saradnju sa inspektorima takozvane „trojke“, koju je optužio da je njegovoj zemlji u prethodnom periodu nanela ogromnu ekonomsku i socijalnu štetu namećući joj stroge mere štednje.

Oštra... Angela Merkel
Oštra... Angela Merkel

Bez rešenja- Pismo Atine ne nudi dovoljno dobro rešenje. Cilj predloga je privremeno finansiranje, bez ispunjenja obaveza iz programa međunarodne pomoći. Pismo ne zadovoljava kriterijume dogovorene na sastanku ministara finansija evrozone održanom u ponedeljak - izjavio je portparol nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea.Jučerašnji zahtev Grčke imao je za cilj da obezbedi zaštitni kišobran za bankarski sektor te zemlje, rekao je neimenovani zvaničnik, dodajući da se zahtev odnosi na produženje kreditnog sporazuma koji je Grčku spasao od bankrota 2010. i čija ključna komponenta ističe za devet dana.- Atina nije zatražila nastavak mera štednje, podizanje poreza i reforme koje se smatraju ključnim uslovom za odobrenje zajmova - naglasio je on.Inače, Grčka u formalnom zahtevu upućenom Briselu ima za cilj da se Atini pruži dovoljno vremena da osmisli novi četvorogodišnji plan reformi. Dali rok Međutim, „trojka“ je dala Atini rok da do kraja nedelje podnese zahtev za produženje postojećeg programa pomoći, uključujući mere budžetske štednje, a ministri finansija 19 zemalja evrozone danas će u Briselu održati vanredni sastanak.

ČinjeniceSCENARIJI AKO GRČKA NAPUSTI EVRO- bankrot ili strah od njega mogao bi da izazove poremećaje koji bi upropastili grčke banke- to bi moglo da je natera da štampa sopstvenu valutu- u tom slučaju došlo bi do zatvaranja banaka i bankomata da bi se ljudi sprečili da povlače novac pre nego što se evro pretvoriti u novu, valutu- moglo bi da potraje mesecima dobijanje novih tekućih računa- privreda Grčke opala bi za još 10 odsto u prvoj godini nakon što napuste evro- nova drahma bi potonula za 50 ili više procenata u odnosu na evro- to bi značilo da bi drastično poskupeli uvozni lekovi, vozila, nafta- za grčke kompanije koje duguju novac dobavljačima u evrima računi bi odjednom postali isuviše veliki- depresijacija valute ozbiljno bi smanjila grčki životni standard

Bizarne tvrdnjeIKONA „PLAČE“ OD POBEDE STRANKE SIRIZESveštenik iz Crkve Sveti Nikola u grčkom selu Asprokambosu tvrdi da jedna ikona Isusa Hrista u toj svetinji „plače“ od 25. januara, odnosno od dana kada je na izborima u toj zemlji pobedila levičarska stranka Siriza, sadašnjeg premijera Aleksisa Ciprasa. Zbog te pomalo bizarne pojave u crkvi su počeli da se okupljaju vernici koji kažu da s mesta gde su Isusove oči na ikoni stvarno klizi čista, lepljiva tečnost bez mirisa. Sveštenici su zbog tog fenomena pozvali naučnike da istraže poreklo suza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track