NEKOM RAT NEKOM BRAT: Predsedniku Ukrajine procvetao biznis
Foto: Reuters

U Kijevu sve po starom

NEKOM RAT NEKOM BRAT: Predsedniku Ukrajine procvetao biznis

Planeta -
Predizborna kampanja Petra Porošenka zapamćena je pre svega po obećanjima da će razvlastiti oligarhe i prodati svoje kompanije, a na osnovu podataka koje je objavio nemački "Špigl“, Porošenkovi prijatelji, oligarsi, nastavljaju da se bogate, a njegov biznis je procvetao

BERLIN - Fabrika čokolade „Rošen“ ne samo da nije prodata, nego je uveliko povećala proizvodnju i u prethodnih godinu dana otvoreno je 14 novih prodavnica, uključujući i jednu u centru Kijeva.

Porošenko to objašnjava činjenicom da je Ukrajina u veoma lošoj ekonomskoj situaciji, pa ne može da nađe kupca. Podjednako dobro posluje i Porošenkova banka, čija je aktiva značajno porasla, piše dalje nemački list, dodajući da su predsednikovi poslovni kontakti u najmanju ruku sumnjivi, a poslovni partneri pokazuju veliko interesovanje za energetski sektor Ukrajine.

Istina je da je vlada odavno planirala reformu tog sektora, ali za "Špigl“ je sporno pitanje kako se moglo desiti da je ugovor potpisan sa Porošenkovim poslovnim partnerom Konstantinom Grigorišinom.

Prema podacima koje navodi list, Grigorišinova kompanija je dobila posao bez obzira na "enormno povećane“ cene novih transformatora koji su Ukrajini veoma potrebni.

"Špigl“ izražava sumnju i u privatizaciju kompanije "Centrenergo“, koju navodno usporava Porošenkov poverenik u vladi, njegov stari poslovni partner Vladimir Demčišin, iz razloga koji "dovode u sumnju njegov profesionalizam“.

U tekstu se ukrajinskom predsedniku zamera i da neće da se rastane sa „Kanalom 5“, televizijom čiji je osnivač. To izaziva nezadovoljstvo i u njegovoj partiji, pa ga poslanik Sergej Leščenko naziva „ukrajinskim Berluskonijem“, prenosi Sputnjik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track