NEMA IM SPASA: Ovim pametnim raketama Britanci hoće da gađaju vođe Islamske države
Foto: Youtube/Printscreen

Tornado

NEMA IM SPASA: Ovim pametnim raketama Britanci hoće da gađaju vođe Islamske države

Planeta -
Projektili koje nazivaju i “pametne rakete” toliko su precizni da gotovo u centimetar gađaju mete u pokretu s udaljenosti od 11 kilometara.

Njima bi avioni Velike Britanije trebalo da smaknu vođe ISIL-a. Ako Velika Britanija proširi svoje delovanje u Siriji, s laserskim navođenim raketama Brimstoun uteraće strah u kosti džihadistima.

Piloti aviona Tornado ispaljuju raketu koja može da pogodi vozilo koje juri brzinom od 112 kilometara na sat. Svaka raketa ima malu, ali vrlo preciznu bojevu glavu koja smanjuje mogućnost uništavanja okolnih ciljeva.

Svaka raketa košta oko milion evra, a ako britanski parlament odobri širenje vojne misije u Siriji, iz ministarstva odbrane već su najavili kako će njihove prve mete biti čelni ljudi iz ISIL-a i kampovi za obuku.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Ipak, napominje se da ako žele da unište džihadiste s pametnim raketama, za početak bi Britanci trebalo špijunskim avionima da otkriju i utvrde njihov tačan položaj.

Ztaim, kad otkrije položaj, špijunski avion tada šalje koordinate pilotu ratnog vazduhoplovstva, koji odmah poleće s pametnom raketom Brimstoun. Kad pilot nacilja metu koja može biti i u pokretu, tada programira laserski navođenu raketu koja ima smanjenu eksplozivnu snagu.

Bojeva glava ove moćne rakete je dizajnirana da ubije metu, ali da se smanji mogućnost stradanja okolnih meta, na primer, nedužnih civila. Pilot inače sam odlučuje kada će doći do eksplozije.

Ostaje samo da se odluči u britanskom parlamentu hoće li poslanici odobriti učešće Britanije u napadima na Islamsku državu u Siriji.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja