Nema signala robota File sa komete
Foto: AP Photo

Evropska agencija za istraživanje svemira

Nema signala robota File sa komete

Planeta -
Čak i ako je to operacija bila uspešna, danima ili nedeljama može potrajati dok se baterije "Filea" napune dovoljno da bi robot ponovo poslao signale

BERLIN - Evropska agencija za istraživanje svemira (ESA) nije od subote ujutro dobila nikakve signale robotske stanice "File" (Philae) uprkos tome što je pokušavala da uspostavi komunikaciju s njom, izjavio je šef misije.

Paolo Feri, šef misije ESA, rekao je za Agenciju AP da svemirska sonda "Rozeta" koja je u blizini, nije dobila signale "Filea" koji je na površini komete "67P/Čurjumov-Gerasimenko".ESA je u petak poslala komandu "Fileu" da se pomeri iz senke, da bi njegovi solarni paneli mogli da mu napune baterije.

Čak i ako je to operacija bila uspešna, danima ili nedeljama može potrajati dok se baterije "Filea" napune dovoljno da bi robot ponovo poslao signale."Ne znamo da li će se ikada dovoljno napuniti da bi se ponovo upravljalo robotom", izjavio je za AP Feri."Veoma je mala verovatnoća da ćemo uskoro uspostaviti bilo kakvu komunikaciju, ali ipak orbiter (Rozeta) će nastaviti da 'sluša' moguće signale 'Filea' ", rekao je on.

U sredu, "File" se na kometi neplanirano spustio pored jedne litice koja uglavnom sprečava svetlost Sunca da stigne do njegovih solarnih panela.To istorijsko sletanje je vrhunac 10-godišnjeg putovanja sonde "Rozeta". Pošto je sleteo na kometu, 500 miliona kilometara udaljenu od Zemlje, robot "File" je izveo niz testova i preko "Rozete" poslao na Zemlju mnogo podataka i fotografije.

U petak, "File" je dobio komandu da se okrene da bi uhvatio više sunca i da bi probušio rupu u površini komete. ESA je međutim preuranjeno objavila da mu je uspelo da probuši rupu duboku 25 santimetara da bi, kako je bilo planirano, uzeo uzorak tla za analizu."Znamo da su izvršeni svi pokreti za tu operaciju", rekao je Feri u subotu, "ali ne znamo da li je to zaista uspelo, a čak ni da li je bušilica dotakla tlo".Materijal ispod površine komete ostao je gotovo nepromenjen 4,5 milijarde godina - od nastanka Sunčevog sistema, tako da bi uzorci bili dragoceni za naučnike.Naučnici se nadaju da će misija koja je koštala 1,3 milijarde evra, pomoći da se odgovori na pitanja o poreklu svemira i života na Zemlji.

Postoji mogućnost da će misija "Rozete" i "Filea" omogućiti da se potvrdi da su komete donele na Zemlju organske materije i vodu od kojih je nastao život. Naučnici već znaju da komete sadrže aminokiseline - ključne komponente ćelija. Ali, nalaženje prave vrste aminokiselina i vode će biti važan nagoveštaj da je život na Zemlju došao - iz svemira.Naučnici kažu da su već prikupili ogromne količine podataka i da je zato prvo sletanje na kometu već sada ogroman uspeh.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja