NEMAČKA REAKCIJA NA RUSKO POVLAČENJE IZ SIRIJE: Ovo će dovesti do pritiska na Asada
Foto: Fonet/AP 21 Okt 2015

Komentar

NEMAČKA REAKCIJA NA RUSKO POVLAČENJE IZ SIRIJE: Ovo će dovesti do pritiska na Asada

Planeta -
Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer ocenio je danas da će, ukoliko Rusija povuče veći deo snaga iz Sirije, sirijski predsednik Bašar Asad biti pod pritiskom u pregovorima o mirnoj političkoj tranziciji kojom bi se okončao građanski rat.

"Ako se ostvari najava o povlačenju ruskih trupa, to će pojačati pritisak na Asadov režim da konačno i ozbiljno pristupi pregovorima o mirnoj političkoj tranziciji u Ženevi", naveo je Štajnmajer u saopštenju, preneo je Rojters. Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da se sutra počne sa povlačenjem većeg dela ruskih snaga iz Sirije, ocenivši da je vazdušna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve.

"Mislim da su zadaci postavljeni ministarstvu odbrane generalno ispunjeni. Zato naređujem da od sutra počne povlačenje većeg dela naših vojnih snaga iz Sirije", izjavio je Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, prenosi Itar Tas.

On je istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji. Putin je Lavorvu naložio da intenziriva učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa u Siriji. "Tražim od ruskog Ministarstva spoljnih poslova da intenzivira učešće Rusije u organizovanju mirovnog procesa kako bi se rešila situacija u Siriji," rekao je Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track