NEMAČKI MINISTAR: 7. mart je poslednja šansa za Evropu
Foto: Rojters

Rok

NEMAČKI MINISTAR: 7. mart je poslednja šansa za Evropu

Planeta -
Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer dao je poslednju šansu zajedničkoj evropskoj politici po pitanju izbegličke krize, a kao rok 7. mart ili će po njemu uslediti alternativne mere.

Kako navodi "Dojče vele", rasprava na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije u Briselu mora da je bila prilicno oštra kada je čak i umereni De Mezijer ovako opisao njen tok: bilo je „emotivnih istupa predstavnika Austrije, Grčke, Nemačke i Francuske“. Ipak, kako je dodao, to je i dobar znak i u skladu je sa situacijom u kojoj se EU nalazi.

De Mezijer je EU dao poslednju šansu da usvoji zajednicku politiku u izbegličkoj krizi. Rok za to je 7. mart, dan kada se u Briselu održava susret na vrhu EU-Turska i kada ce biti procenjeni rezultati saradnje s tom zemljom. „

Do tada ćemo znati da li je na grčko-turskoj granici došlo do radikalnog smanjenja broja izbeglica“, izjavio je nemački ministar.

U suprotnom se, po njemu, moraju preduzeti „alternativne mere“, koje De Mezijer nije preciznije definisao. One bi u svakom slucaju trebalo da budu „koordinirane i evropske“. Slično se izjasnio i evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulus.

"Bez konkretnih rezultata, urušiće se ceo sistem", rekao je Avramopulos. Vreme do 7. marta po njemu je „test za celu Evropu“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track