NEMAČKI MINISTAR FINANSIJA: Nisam čitao Ciprasovo pismo
Foto: AP

Strogi ukor

NEMAČKI MINISTAR FINANSIJA: Nisam čitao Ciprasovo pismo

Planeta -
Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da nije ni pročitao pismo Aleksisa Ciprasa u kome je grčki premijer naveo da prihvata predloge međunarodnih kreditora

Govoreći na konferenciji za štampu u Berlinu tokom predstavljanja planova vezanih za nemački budžet, Šojble je još jednom ponovio da nije zadovoljan trenutnom grčkom vladom i pozvao Atinu da "jasno pokaže šta želi".

- Ova vlada nije uradila ništa otkad je preuzela vlast. I dalje ne znamo da li će održati referendum i da li će biti naklonjena opciji "da" ili "ne" - rekao je Šojble.

On je dodao da u ovom trenutku "ne postoji osnova za ozbiljne pregovore sa Grčkom".

- Nema svrhe da pregovaramo pre referenduma. Mi se držimo pravila, a da su Grci radili isto, sada ne bi bili u tako očajnoj situaciji. Žao mi je grčkog naroda - rekao je Šojble.

Prema tvrdnjama neimenovanih zvaničnika iz evrozone, male su šanse da evrogrupa prihvati najnovije zahteve Ciprasa na telefonskoj konferenciji najavljenoj za danas popodne.

Junker odbio da bilo šta kaže o Ciprasovom predlogu za rešenje krize

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da je "u stalnoj vezi s vladom u Atini" i odbio da kaže da li danas obelodanjeni predlog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa poveriocima grčkog duga može dovesti do preokreta u grčkoj krizi.

Foto: AP
Foto: AP

Ciprasova ponuda da prihvati poslednji predlog poverilaca uz manje dopune, i otkaže za nedelju sazvani referendum u Grčkoj, naišla je na povoljan odjek mnogih članica EU i dovela do skoka vrednosti na evropskim berzama, iako je nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio da "nema osnova za ozbiljnu raspravu".

Ministri finansija evrogrupe popodne treba da razmotre Ciprasove najnovije predloge, koji uključuju prihvatanje nekih zahteva poverilaca, EK, ECB i Međunarodnog monetarnog fonda.

Dajselblum:O Ciprasovom zahtevu posle referenduma

BRISEL, 1. jula (Tanjug) - Ministri finansija evrozone rekli su danas grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu da će ponovo razmotriti njegov zahtev za novim paketom pomoći u svetlu ishoda grčkog referenduma u nedelju, saopštio je večeras predsednik evrogrupe Jerun Dajselblum.

Vratićemo se na vaš zahtev za finansijskom podrškom tek nakon referenduma u nedelju i na osnovu njegovog ishoda, napisao je Dajselblum Ciprasu, javio je Rojters.

Ministri finansija evrozone dogovorili su se večeras da sačekaju rezultate grčkog referenduma pre nastavka pregovora o grčkom zahtevu za dobijanje novog zajma iz fonda Evropskog stabilizacionog mehanizma, napisao je slovački ministar finansija, Peter Kažimir, na svom Tviter nalogu.

Predsednik evrogrupe Jerun Dajselblum takođe je potvrdio da ne može biti daljih pregovora o grčkoj dužničkoj krizi pre nedelje i referenduma, preneo je Rojters.

On je dodao da u narednim danima neće biti novih razgovora, bilo na nivou evrogrupe, kao ni sa grčkim vlastima. "Jednostavno ćemo sačekati ishod nedeljnog referenduma i uzeti to u obzir", saopštio je Dajselblum, prenosi Rojters.

"Veoma mi je žao zbog ove situacije s obzirom na snažnu rešenost grčkog naroda da bude deo Evrope i da ostane u evrozoni, u čemu ih mi u potpunosti podržavamo", naveo je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track