NEMCI DOZVOLILI OBJAVU HITLEROVOG MANIFESTA: Majn kampf izlazi početkom januara
Foto: Profimedia

Šta li ovo znači

NEMCI DOZVOLILI OBJAVU HITLEROVOG MANIFESTA: Majn kampf izlazi početkom januara

Planeta -
Politički manifest nacističkog lidera Adolfa Hitlera "Majn kampf" u novom izmenjenom i kritičkom izdanju, izazići će početkom januara u Nemačkoj, pošto 31. decembra 2014. godine knjiga prelazi u javno vlasništvo, 70 godina posle Hitlerove smrti, saopštio je danas nemački institut zadužen za njegovo reizdanje

Direktor Institut za savremenu istoriju Andreas Viršing izjavio je da će knjiga izaći izmedju 8. i 11. januara 2016. godine i dodao da će prvo predstavljanje knjige u javnosti biti do kraja decembra. Izmenjeno izdanje imaće oko 2.000 stranica, sa blizu 800 strana originala i oko 5.000 komentatorskih odrednica istoričara i drugih napomena.

Knjiga će koštati 59 evra. Nova knjiga biće objavljena u oko 4.000 primeraka. Izdanje je omogućeno jer autorska prava koja od 1945. godine poseduje nemačka savezna država Bavarska postaju javno dobro 50 godina kasnije. To će biti prvo izdanje najvećeg antisemitskog dela 70 godina od završetka Drugog svetskog rata. Nova knjiga nosiće naziv "Hitler, Majn Kampf, Kritičko izdanje".

"To što ćemo objaviti je antihitlerovska knjiga", izjavio je Virssing jednom prilikom priznajući da će to biti "teško objasniti žrtvama Holokausta". Prema njegovim rečima, knjiga će biti korisna kako bi se "razumeo motiv koji je naterao tadašnje Nemce da budu rasisti".

Drugi istoričari smatraju da je objavljivanje "Majn kampfa" s komentarima "najbolji način borbe protiv mistifikacije tog dela". Mnogi svetski mediji ranije su javili da je zabrana tog dela danas besmislena jer je "Majn kampf" izašao u inostranstvu, čak i u Izraelu, i lako je doći do integralnog teksta na internetu ili u nekim knjižarama. Hitler je napisao knjigu 1924. godine pre dolaska na vlast, dok je bio u zatvoru zbog pokušaja državnog udara. U toj knjizi, vođa nacista piše o ideološkim načelima svog pokreta, koja su kasnije postala osnova nacizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track