NEMCI I FRANCUZI PREDLAŽU SAVETU EU KAKO DEPORTOVATI MIGRANTE: Stvoriti oblasti gde mogu da žive
Foto: AP

Nove mere

NEMCI I FRANCUZI PREDLAŽU SAVETU EU KAKO DEPORTOVATI MIGRANTE: Stvoriti oblasti gde mogu da žive

Planeta -

Nemačka i Francuska podnele su predlog Savetu EU da omogući deportaciju tražilaca azila, pre nego što pojedinačni slučajevi budu razmotreni, navodi se u zajedničkom predlogu dve zemlje, koji je danas Rojters dobio na uvid.

U dokumentu se predlaže da sistem azila mora da bude "fleksibilan" i u mogućnosti da se izbori sa svakom situacijom.

Ovo rešenje važilo bi samo u slučaju masovnog priliva migranata, navedeno je u predlogu.

Nije reč o pokušaj izgradnje evropske tvrđave, već borba protiv ilegalne imigracije, koja je odnela hiljade života. Cilj je da se stvori regulisani sistem pravnih procedura, navodi se u dokumentu.

Dve zemlje koje su predložile dokument navode da je dogovor EU sa Turskom oko zaustavljanja migracija šablon za budućnost.

Takođe navode da bi više opcija za deportaciju, uključujući i tražioce azila, obeshrabrilo ljude da nelegalnim putevima stižu u Evropu, jer bi uz sistem koji se navodi u dokumentu, postojali legalni načini da dobiju izbeglički status i normalan život u zemljama u koje bi na kraju migranti bili poslati.

Jedan od konkretnih ciljeva predloga je da se proglase oblasti, pre nego čitave države, kao područja pogodna za život izbeglica.

Nemačka i Francuska saopštavaju da bi predložena pravila i dalje bila u okviru Ženevske konvencije o pravima izbeglica i Evropske konvencije u ljudskim pravima.

Masovna deportacija i dalje bi bila zabranjena, a zemlje koje bi na kraju primale izbeglice i tražioce azila, a to bi mogle da budu i neke od zemalja koje nisu članice EU, ali se s njima graniče, morale bi da garantuju pristojne uslove života, kao i to da garantuju da oni odatle neće biti poslati na mesta gde bi im život bio ugrožen.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 21.02.2017.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track