NEOBIČNA KAMPANJA U FRANCUSKOJ: Kandidat socijalista na pikniku, rivali razmenjuju optužbe
Foto: Printscreen/ Twitter

Zahuhtava se

NEOBIČNA KAMPANJA U FRANCUSKOJ: Kandidat socijalista na pikniku, rivali razmenjuju optužbe

Planeta -

Dve nedelje uoči predsedničkih izbora u Francuskoj, skoro svi kandidati gostovali su po medijima i držali mitinge, a samo kandidata socijalista Benoa Amona "nigde nije bilo na vidiku", iako najnovija istraživanja pokazuju da mu opada podrška.

Bivši francuski ministar obrazovanja nalazio se na "diskretnom pikniku", koji je organizovao kako bi se sastao sa biračima u gradu izvan Pariza u departmanu Ivlin.

"Hvala svima na divnom danu koji smo zajedno proveli na suncu", napisao je on na Tviteru.

Kada je reč o predsedničkim kandidatima koji su danas nastavili kampanju, kandidatkinja krajnje desnice Merlin Le Pen negirala je na televiziji LCI da je država Francuska odgovorna za masovna hapšenja Jevreja u Parizu tokom Drugog svetskog rata, koji su potom slati u logore u nacističkoj Nemačkoj.

S druge strane, bivši predsednik Žak Širak i aktuelni šef države Fransoa Oland izvinili su se za ulogu francuske policije u hapšenju Jevreja, koje su naredili nacisti 1942. godine.

Konzervativni predstavnik desnog centra Fransoa Fijon obrušio se na kandidata centra Emanuela Makrona nazvavši ga "Emanuelom Olandom" u pokušaju da ga poveže sa nepopularnim aktuelnim predsednikom.

Makron je uzvratio navodeći da bi mogao da zove Fijona "Fransoa Balkani" misleći na Patrika Balkanija, zamenika gradonačelnika iz Fijonove stranke, koji je nedavno dospeo na naslovne strane zbog navodnog skrivanja vikendica od poreskih vlasti.

Francuska agencija podseća da je Fijon optužen da je zloupotrebio državni novac kada je platio svojoj ženi stotine hiljada evra za izmišljeni posao parlamentarne pomoćnice, što je Fijon negirao.

Levičarski kandidat Žan-Lik Melanšon pojavio se pred više desetina hiljada svojim pristalica u Marselju, sa zakacenom maslonovom grančicom za jaknu i poručio glasačima da "ukoliko žele mir, ne naprave grešku na svom glasačkom listiću".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track