NEONACISTI SE POKAJALI SVAKOG KORAKA: Marširali mirnim selom, da su znali šta ih čeka ne bi dolazili
Foto: Youtube

Neverovatan mirni protest

NEONACISTI SE POKAJALI SVAKOG KORAKA: Marširali mirnim selom, da su znali šta ih čeka ne bi dolazili

Planeta -
Ekstremisti se svake godine organizuju komemorativni marš kroz Vunzidel, i ovo njihovo masovno okupljanje je konačno dosadilo žiteljima mirnog gradića

Nemački neonacisti se već decenijama 15. novembra okupljaju u Vunzidelu, malom gradu na severoistoku Bavarske. U tom gradu je do 2011. godine bio pokopan i Rudolf Hes, Hitlerov lični sekretar i ratni zločinac koji je umro u zatvoru još 1987. godine.

Neonacisti svake godine organizuju komemorativni marš kroz Vunzidel, i ovo njihovo masovno okupljanje je konačno dosadilo žiteljima mirnog gradića, tako da su ove su godine, umesto pasivnog promatranja skupa, odlučili da ukrase gradske ulice i neonacistički marš pretvore u humanitarnu akciju.Zapravo, jedna grupa aktivista osmislila je nenasilnu kampanju protiv ekstremističke parade. Humanitarna akcija je koncipirana tako da za svaki prehodani metar neonacista u povorci, lokalni poslovni ljudi doniraju 10 eura EXIT-Dojčland- u, organizaciji koja neonacistima nudi pomoć ako kojim slučajem požele da napuste pokret i uklope se u društvo.Skupini od 200 neonacista koji su stigli u Vunzidel preostale su nakon toga dve opcije – da krenu da marširaju kroz grad i svakim korakom doniraju i pune kasu svojim ideološkim protivnicima ili, opcija broj dva, da odustanu od planirane povorke.

Ipak su se odlučili da nastave po planu i u koloni su krenuli gradskim ulicama koje su bile ukrašene ohrabrujućim natpisima. Na taj način su indirektno prikupili na hiljade evra donacija za udruženja i akcije protiv nacizma.

Nemačka ima dugogodišnju istoriju nasilnih sukoba ekstremnih desničara i levičara na sličnim priredbama pa je ovakva, nenasilna ideja dočekana sa olakšanjem i podržana kao sjajna ideja.- Ovo je način na koji bi se trebalo boriti protiv neonacista, a ne ponašajući se još nasilnije od njih – napisao je jedan Nemac na Tviteru.

http://www.youtube.com/watch?v=KvjIYl_Nlao#t=45

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track