(FOTO) NEPRIJATNO IZNENAĐENJE U AUŠVICU: Turiste iz Izraela sačekali tuševi

Neukusno

(FOTO) NEPRIJATNO IZNENAĐENJE U AUŠVICU: Turiste iz Izraela sačekali tuševi

Planeta -
"Prskalice" su postavljene da bi se posetioci rashladili, jer ovih dana vrućine u Poljskoj dostižu 37 stepeni, kažu iz Muzeja

AUŠVIC - Turisti iz Izraela neugodno su bili iznenađeni kada su na ih na ulasku u nekadašlji nacistički logor Aušvic dočekali tuševi - prskalice, jer ih je to asociralo na gasne komore u kojima su ubijani Jevreji.

Rukovodstvo muzeja koje se brine o postavci logora objašnjava da su "prskalice" postavljene da bi se turisti rashladili, jer ovih dana vrućine u Poljskoj dostižu 37 stepeni Celzijusa. Turisti, međutim, upozoravaju da su tuševi podsetnik na stravične nacističke zločine, posebno za starije posetioce koje je ovaj potez uprave Muzeja izuzetno razljutio.

"Ako želite da rashladite ljude, nađite drugo rešenje. Nije bilo ugodno videti te tuševe - prskalice, žale se turisti.

Prskalice su postavljene na mestu gde nema hlada, a ponekad se mora dugo stajati u redu jer na hiljade ljudi svakodnevno posećuje Muzej, navode iz ove ustanove. Oni objašnjavaju da "prskalice" uklone svaki put kada temperature padnu i napominju da ih čudi poređenje "prskalica" sa nacističkim gasnim komorama, "jer je "Ciklon B" ubacivan u komore na drugi način – kroz rupe u zidu".

Nacisti su svoje žrtve zatvarali u gasne komore uz izgovor da "idu na grupno tuširanje". Sa plafona su visili lažni tuševi, a kada bi zatvorili vrata, u komoru bi pustili smrtonosni gas.

Ulaz u zloglasni logor, Foto: Reuters
Ulaz u zloglasni logor, Foto: Reuters

(USA Today)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track