NEREDI U GRČKOJ: Huligani palili Atinu i vikali „Cipras izdajnik"

Totalni haos na protestima protiv Sirize

NEREDI U GRČKOJ: Huligani palili Atinu i vikali „Cipras izdajnik"

Planeta -
Grčki premijer se suočio s unutardržavnim problemom kada su izgrednici ustali protiv njegove politike, rušeći glavni grad i zasipajući kamenicama policiju

ATINA - Protest protiv nove grčke vlade, koju je formirao lider levičarske Sirize Aleksis Cipras, pretvorio se u pravi pakao.Naime, oko 300 huligana, nazvanih anarhisti, palili su izloge i automobile po ulicama Atine, a zatim policiju zasipali kamenicama i Molotovljevim koktelima, vičući „Cipras je izdajnik“.

Molotovljevi kokteli

U obračunima, u kojima pripadnici organa bezbednosti najpre nisu koristili silu već samo stajali kako bi sprečili razularenu grupu da uništava veće delove grada, povređeno je desetine ljudi, uglavnom članova specijalnih jedinica.

Već ga osuđuju... Aleksis Cipras
Već ga osuđuju... Aleksis Cipras

Na protest ispred Skupštine Grčke pozvala je koalicija deset radikalno levičarskih organizacija „Antikapitalistička levičarska saradnja za prevrat“, čija skraćenica Antarzija na grčkom znači „pobuna“ ili „ustanak“, ali se mirna šetnja brzo pretvorila u divljanje. Duž centralnog trga Sintagme oko 300 maskiranih mladića najpre su prošli u bučnoj povorci, a zatim su se podelili u grupe i počeli da razbijaju i pale objekte. Uništili su izloge nekoliko zlatara i drugih radnji sa skupom robom, automobile i autobuske stanice, a vatra je čak zahvatila i stambene zgrade.Posebna jedinica policije za razbijanje demonstracija samo je posmatrala izgrednike jer je politika nove vlade da se ne interveniše tokom protesta, sem u krajnjoj nuždi, ali u jednom trenutku bili su ozbiljno napadnuti. Naime, huligani su povadili i kocke iz kaldrmisanih ulica i njima zasuli policiju. Zbog toga je doneta odluka da se protiv demonstranata upotrebi suzavac.

Sporan sporazum sa EU

Inače, u proglasu pred demonstracije Antarzija je osudila prošlonedeljni sporazum vlade i evrogrupe o produžetku programa kreditne pomoći Grčkoj kao neprihvatljivo potčinjavanje zahtevima kreditora. Čelnici radikalnih levičara istakli su da je time premijer Cipras izneverio obećanja data narodu pred izbore, čime se on samo malo više od mesec dana od pobede suočio sa prvim unutardržavnim problemima.

Varufakis objasnioPRUŽANJE POMOĆI JE SMOKVIN LISTGrčki ministar finansija Janis Varufakis nazvao je izvojevani sporazum o produžetku finansijske pomoći Grčkoj „smokvinim listom“, kojim treba da se stavi tačka na prethodno utvrđeni dogovor. On je istakao da je državna kasa trenutno prazna i da je sporazum sa EU bio jedina alternativa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track