NESTABILNA SITUACIJA NA ZAPADU RUSIJE: Putin na granicu šalje 10.000 vojnika!
Foto: AP

Šojgu otkrio planove Moskve

NESTABILNA SITUACIJA NA ZAPADU RUSIJE: Putin na granicu šalje 10.000 vojnika!

Planeta -

Rusija će razmestiti dodatnih 10 hiljada vojnika na zapadu zemlje zbog tamošnje nestabilne situacije, izjavio je u sredu ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Vojna i politička situacija na zapadnoj granici i dalje je nestabilna", prenosi agencija Interfax reči Šojgua.

"SAD i druge članice NATO saveza nastavljaju sa jačanjem svojih vojnih snaga, prvenstveno u državama koje se graniče sa Rusijom", dodao je.

Rusija već dugo osuđuje ekspanziju zapadnog vojnog saveza prema istoku kao direktnu pretnju ruskoj nacionalnoj bezbednosti.

U međuvremenu su istočne članice NATO zatražile od saveznika veću zaštitu nakon što je Rusija pre dve godine aneksirala deo Ukrajine.

Glavni sekretar NATO Jens Stoltenberg nedavno je najavio da će Savez u tri baltičke zemlje i Poljskoj razmestiti četiri "osnažena" bataljona kao odgovor na delovanje Rusije u Ukrajini.

To razmještanje snaga jedna je u nizu mera koje je NATO preduzeo od početka izbijanja ukrajinske krize u proleće 2014. kako bi pojačao mogućnost reakcije savezničkih vojski i dao potporu članicama Saveza koje dele granicu sa Rusijom.

Šefovi država i vlada zemalja članica NATO sastaju se 8. i 9. jula na samitu u Varšavi gde će potvrditi razmeštanje trupa i otkriti sve pojedinosti.

(Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track