NEUMOLJIVI: U Teksasu pogubljen mentalni bolesnik sa IQ 67
Foto: Beta-ap

Egzekucija

NEUMOLJIVI: U Teksasu pogubljen mentalni bolesnik sa IQ 67

Planeta -
Pogubljeni Robert Led bio je višestruki ubica, ali njegovi advokati tvrde da bi u svakoj drugoj američkoj državi tako retardiranog čoveka poslali na doživotnu robiju, a ne na smrtonosnu injekciju

OSTIN - Vlasti američke savezne države Teksas ipak su pogubile Roberta Leda (57), osuđenog zbog ubistva žene, iako su njegovi advokati zahtevali preinačenje presude jer je on bio očigledno mentalno retardiran, sa koeficijentom inteligencije 67.

Prelomio je Vrhovni sud, koji je odlučio da smrtna kazna bude izvršena iako je Led mentalno oboleo. Pogubljen je smrtonosnom injekcijom u Hantsvilu.

Pogubljeni Robert Led bio je višestruki ubica, ali njegovi advokati tvrde da bi u svakoj drugoj američkoj državi tako retardiranog čoveka poslali na doživotnu robiju, a ne na smrtonosnu injekciju.

Led je silovao Viki En Garner (na slici) i maljem joj razbio glavu (Foto: Printscreen YouTube)
Led je silovao Viki En Garner (na slici) i maljem joj razbio glavu (Foto: Printscreen YouTube)

Led je bio osuđen zbog silovanja i ubistva Teksašanke Viki En Garner (38), kojoj je 1996. maljem razbio glavu i zapalio je. U vreme izvršenja tog zločina već je bio uslovno na slobodi zbog prethodnog trostrukog ubistva zbog napada nožem i podmetanjem požara u kojem je 1978. godine poginula žena i njeno dvoje dece.

To je druga egzekucija ove sedmice u SAD, a šesta od početka godine.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track