NEVEROVATNO: Šef Pentagona najavio slanje NATO trupa u zemlje Baltika, pa nazvao Rusiju agresorom!
Foto: Reuters

Sam sebi skočio u usta

NEVEROVATNO: Šef Pentagona najavio slanje NATO trupa u zemlje Baltika, pa nazvao Rusiju agresorom!

Planeta -

Ešton Karter je izjavio da će NATO braniti svoje saveznike od "ruske agresije" samo nekoliko sati pošto je priznao da ta alijansa razmišlja o slanju kopnenih snaga u zemlje Baltika, na granice Rusije!

Karter je, tokom predsedavanja ceremonijom imenovanja novog šefa Evropske komande NATO u Štutgartu, istakao da će "vrata Severnoatlantske alijanse biti i dalje otvorena prema Rusiji" kad je reč o saradnji po pitanju globalnih bezbednosnih izazova, ukoliko se Moskva odrekne "zveckanja oružjem", prenela je agencija AFP.

"Na Kremlju je da odluči. Mi ne tražimo hladni, a kamoli vrući rat sa Rusijom. Ne želimo da od Rusije napravimo svog neprijatelja", naveo je Karter. "Ali nemojte da se zavaravate: mi ćemo braniti svoje saveznike, međunarodni poredak zasnovan na propisima i pozitivnu budućnost koju nam on obezbeđuje", istakao je američki ministar odbrane.

Samo nekoliko sati ranije, dok je leteo avionom iz Vašingtona za Štutgart, Karter je ispričao novinarima da NATO razmatra uspostavljanje rotacionih kopnenih snaga u zemljama Baltika i Poljsko, na samim granicama Rusijej. Još je precizirao da je reč o četiri bataljona, koja će biti poslata odvojeno od 4.200 vojnika koje če SAD u februaru iduće godine uputiti u istočnu Evropu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track