NIJE MOGAO DA SAKRIJE SLABOST: Evo šta Putinov govor tela govori o njegovom zdravstvenom stanju!
Foto: Fonet AP

Analiza ruskog predsednika

NIJE MOGAO DA SAKRIJE SLABOST: Evo šta Putinov govor tela govori o njegovom zdravstvenom stanju!

Planeta -
Ugledni stručnjak Džudi Džejms kaže da je Putin samo prividno izgledao uobičajeno, iako bi i laici odmah primetili da mu je lice bilo pomalo bledunjavo
1 / 2 Foto: AP

MOSKVA - Iako se nakon misterioznog desetodnevnog nestanka iz javnosti ruski predsednik Vladimir Putin u Sankt Peterburgu na sastanku sa kirgistanskim kolegom Almazbekom Atambajevim pojavio u prilično dobrom raspoloženju, neki eksperti za govor tela tvrde da bi glasine o navodnoj bolesti moglo biti istinite.

Ugledni stručnjak Džudi Džejms za Dejli Mejl kaže da je Putin samo prividno izgledao uobičajeno, iako bi i laici odmah primetili da mu je lice bilo pomalo bledunjavo.

"Njegov govor tela najčešće je kombinacija zagonetnog izraza lica začinjenog pokojim ciničnim smeškom i mačo držanjem. Na površini se ne primjećuje velika razlika u odnosu na prethodna javna pojavljivanja, ali neki manje vidljivi tragovi ukazuju da bi glasine o njegovu zdravlju mogle imati osnova", kaže Džudi Džejms.

"Putinovo se lice sjaji i premda je osmeh na mestu, u očima mu se ne vidi uobičajena hladnoća i arogancija. Dok hoda, koristi većinu uobičajene energije, ali leva ruka bi mogla da pokazuje znakove slabosti. U nekim položajima samo beživotno visi, a u trenutku kada sedi čini se da je podupire desnom rukom. Ipak, levu ruku očito može da koristi, što je i pokazao u trenutku kada je otkopčao sako", pojašnjava ona.

"Noge su mu raširene, što upućuje na alfa-samouverenost. Razgovor vodi uobičajenom odlučnošću i aktivnim pokretima glavom", uočava ekspert.

"Na stolici je blago nagnut udesno, ali kada završi sa pričom, počinje da mrda s nogama kao da sa nestrpljenjem čeka kraj razgovora", zaključuje Džudi Džejms.

PENTAGON O PUTINU

Ovo nije prvi put da se u prvi plan u medijima stavlja govor tela Vladimira Putina.

U jednoj studiji Pentagona iz 2008. godine, tvrdi se da predsednik Rusije ima Aspergerov sindrom, zbog čega mora da ispolji "ekstremnu kontrolu" kada se suočava s krizama, navedeno je u izveštaju koji je juče objavio "USA Today".Stručnjaci su proučavali Putinov govor tela i izraze lica na video snimcima i zaključili da je njegov neurološki razvoj prekinut u detinjstvu, što je rezultiralo osećajem fizičkog disbalansa i nelagode u socijalnim kontaktima, navodi se u izveštaju "Office of Net Assessment", unutrašnjeg odeljenja Pentagona.

Autorka studije Brenda Konor kaže da neurolozi ovakvo stanje nazivaju Aspergerov sindrom, autistični poremećaj koji utiče na svaku odluku osobe koja ga ima, preneo je AFP.

Međutim, Pentagon ne može da dokaže tvrdnje iz ove svoje studije, bez snimanja mozga ruskog predsednika, navodi se u izveštaju, koji se, tako, zasniva na "govoru tela" i "mikroekspresiji" Putinovog lica.

http://www.youtube.com/watch?v=QJCtqYYcNqA
http://www.youtube.com/watch?v=77_egbhkGRE
http://www.youtube.com/watch?v=BUPREtJzSww

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track