NISAM TE NAMERNO PLAGIRAO, PODVALILI SU MI: Predsednik Nigerije se izvinio Obami
Foto: AP

Blam

NISAM TE NAMERNO PLAGIRAO, PODVALILI SU MI: Predsednik Nigerije se izvinio Obami

Planeta -

Predsednik Nigerije Muhamadu Buhari izvinio se u subotu zbog toga što je koristio plagiranu verziju pobedničkog govora koji je američki predsednik Barak Obama održao 2008. godine i poručio da će kazniti odgovorne.

Buhari, lider najveće ekonomske i najmnogoljudnije afričke zemlje, izvinio se uoči sastanka sa Obamom koji je planiran za sledeću nedelju u Njujorku.

U govoru koji je Buhari održao 8. septembra otpočevši kampanju pod sloganom "Promene počinju sa mnom", s ciljem promovisanja novog načina razmišljanja kako bi se Nigerija oslobodila rasprostranjene korupcije, nekoliko rečenica bile su gotovo identične onima koje je Obama izgovorio pre osam godina.Jedna od takvih je i rečenica: "Usvojimo novi duh odgovornosti, patriotizma i žrtvovanja... uz naporan rad i staranje ne samo o sebi samima, već i o drugima".

Međutim, koristnici društvenih mreža podsećaju da je Buhari u govoru plagirao i Šarla de Gola.

Obama će se sastati sa Buharijem u utorak tokom zasedanja Generalne skupštine UN, saopštila je Bela kuća u petak. Očekuje se da će razgovarati o podršci SAD bezbednosti i ekonomskim promenama u Nigeriji i naporima da se slomi pobuna ekstremističke grupe Boko Haram, navodi američka agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja