NJUJORK TAJMS OTKRIO STROGO ČUVANU TAJNU: Ruski hakeri nedeljama čitali Obamine mejlove!
Foto: AP

Bela kuća u panici

NJUJORK TAJMS OTKRIO STROGO ČUVANU TAJNU: Ruski hakeri nedeljama čitali Obamine mejlove!

Planeta -
Koliko god da neimenovani zvaničnici nastoje da umanje ozbiljnost ovog upada, činjenica je da Bela kuća već mesecima javno ne želi da prizna da su se ruski hakeri dokopali predsednikovih mejlova

VAŠINGTON - Ruski hakeri koji su prošle godine u operaciji bez presedana uspeli da upadnu u računarske sisteme najmoćnijih američkih institucija domogli su se i privatne korespondencije američkog predsednika Baraka Obame, piše Njujork Tajms pozivajući se na visoke službenike upoznate s istragom.

Ispada tako da je sajber napad, za koji američke vlasti terete ruske haker povezane sa Kremljom, bio kudikamo veći i potencijalno štetniji nego što su u Vašingtonu dosad bili spremni javno da priznaju.

Premda serveri u koje su hakeri upali navodno ne sadrže poverljive podatke, za američke vlasti je zabrinjavajuća činjenica da su se hakeri domogli sadržaja elektronske pošte osoba koje su razmjenjivale imejlove sa samim Barakom Obamom. Reč je o službenicima Bijele kuće i nekim ljudima izvan predsedničke rezidencije sa kojima Obama vodi redovnu prepisku.

Istražitelji su zasad uvereni da hakeri ni u jednom trenutku nisu uspeli da upadnu u servere preko kojih "putuju" poruke sa Obaminog blekberija, koji on stalno ima kod sebe.

Neimenovani službenici upozoravaju da mnogi ljudi na višim funkcijama u Vašingotnu u svojim kancelarijama imaju po dva računara - jedan nezaštićen na kojem obavljaju rutinske stvari za koje nije potrebna posebna zaštita i drugi povezan isključivo na strogo čuvanu mrežu namenjenu razmeni tajnih podataka. Veruje se da su mejlovi do kojih su hakeri došli poslati sa nezaštićenih računra i da su osobe koje su slale poruke vodile računa da u njima ne bude ništa poverljivo.

Ipak, čak i stvari koje nisu poverljive često znaju da budu osetljive, na primer dnevni raspored predsednika, korespondencija sa ambasadorima i drugim diplomatama, kadrovska pitanja, a ponekad i politički stavovi, navode službenici upoznati s istragom.

Nije otkriveno koliko su se hakeri domogli Obaminih mejlova, a ne zna se ni koliko je osetljiv njihov sadržaj. Dobro upućeni u dnevne operacije u Beloj kući tvrde da Obama najtajnije stvari ionako najčešće dobija usmeno ili na papiru, a ponekad deo dokumenata gleda preko ajpeda povezanog na bezbednu mrežu. Sve to najčešće radi u Ovalnoj sobi ili u Situacijskoj sobi.

Ipak, koliko god da neimenovani zvaničnici nastoje da umanje ozbiljnost ovog upada, činjenica je da Bela kuća već mesecima javno ne želi da prizna da su se ruski hakeri dokopali predsednikovih mejlova. Njujork Tajms doznaje da su nakon otkrića upada u Beloj kući bili u tolikoj panici da su narednih nekoliko nedelja na dnevnom nivou održavali sastanke o tom pitanju.

"Posebno nas je brinula ruska uloga", rekao je jedan visoki zvaničnik.

Nakon napada, u Beloj kući su na gotovo mesec dana blokirali interni sistem elektronske pošte sve dok nisu oterali hakere. S druge strane, Stejt Department se našao u znatno većim nevoljama jer ima i znatno razgranatiju mrežu servera. Tako su prošle godine usred pregovora o iranskom nuklearnom programu u Beču američki pregovarači svojim kolegama morali da daju privatne adrese jer putem službenih nisu uopšte mogli da komuniciraju.

U Pentagonu su pre nekoliko dana priznali da su i njihovi sistemi koji nisu bili poverljivi bili pod napadom, ali oni su se navodno brzo rešili hakera, za koje javno ne žele da kažu da li su ruski, ali neslužbeno se tvrdi da sve ukazuje da je reč o grupi povezanoj sa ruskim vlastima.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track