NOBELOVAC IZRAČUNAO CENU SREĆE: Gde da zaradimo 75.000 dolara godišnje?
Foto: AP

Zna čovek

NOBELOVAC IZRAČUNAO CENU SREĆE: Gde da zaradimo 75.000 dolara godišnje?

Planeta -
Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju Angus Diton kaže da sve preko toga neće popraviti emotivni život i lični život čoveka

PARIZ - Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju, Angus Diton, koji smatra da novac čini čoveka srećnim samo do iznosa od 75.000 dolara bruto po domaćinstvu godišnje, u svojoj prvoj izjavi po dobijanju velikog priznanja, kritički se osvrnuo na nejednakost u svetu.

"Kratkoročno, samo politička stabilizacija situacije u konfliktnim zonama može da reši takav sticaj okolnosti (nejednakost u dohocima i slično)", rekao je Diton u interviju datom Nobelovoj Fondaciji po primanju priznanja.

Drugim rečima, sve dok politički lideri ne budu rešili geoplitičke konflikte, počev od izbegličke krize, nejednakost u dohocima će i dalje trajati, naveo je Diton, a preneo francuski list Figaro koji je ocenio da mu je značajno priznanje dodeljeno u trenutku kada tema nejednakosti u raspodeli dohotka predstavlja sve veću pretnju svetu.

List je podsetio da je ovogodišnji laureat 2010. izneo tvrdnju da novac čini srećnim čoveka samo do iznosa od 75.000 dolara bruto po domaćinstvu godišnje.

"Verovatno da su 75.000 dolara granica iznad koje rast dohotka neće više popraviti kapacitet individue u pogledu emotivnog života, kao što je vreme provedeno sa onima koji su mu dragi, izbegavanje bola i bolesti i uživanje u slobodnom vremenu," zaključak je dva nobelovca, ovogodišnjeg Ditona i onog iz 2002. Amerikanca izraelskog porekla Danijela Kanemana.

Kako bi došli do takvog zaključaka, dvojica eksperata su proučavali rezultate ankete američkog instituta Galup-Hiltvejs u kojoj je učestvovalo tokom 2008. i 2009. oko 450.000 američkih ispitanika. O optimalnoj zaradi mnogo se pričalo 2010. zbog toga što je grčka kriza bila tada u punom jeku.

Iznos od 75.000 dolara godišnje, ili mesečno 6250 dolara, je ekvivalent za sadašnjih 5.500 evra mesečno po domaćinstvu, što je 2010. vredelo 4.900 evra, pošto je u međuvremenu dolar u odnosu na evro porastao više od 12 odsto.

"Da li bi pet godina posle, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju ostao pri ovoj tvrdnji?", pita se novinar lista Figaro Gijom Erar. "Ne može se tvrditi da se Francuzi slažu sa njegovim mišljenjem, jer je anketa sprovedana u martu ove godine pokazala da oni smatraju da minimalna mesečna suma po osobi treba da bude 1693 evra ili 3.500 evra po bračnom paru, a da se osoba smatra bogatom ukoliko ima minum 5.000 evra mesečnog dohotka", navodi Figaro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja