NOVA PUTINOVA VOJNA DOKTRINA: NATO glavna pretnja, A-oružje samo u krajnjoj nuždi
Foto: AP

Potpisao ukaz

NOVA PUTINOVA VOJNA DOKTRINA: NATO glavna pretnja, A-oružje samo u krajnjoj nuždi

Planeta -
Još jedna novina u ruskoj vojnoj doktrini je da je jedan od ciljeva ruske vojske zaštita nacionalnih interesa u regionu Arktika

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas Ukaz o vojnoj doktrini Rusije, saopštio je Kremlj avodeći da je tim dokumentom precizirana postojeća doktrina, prenele su ruske agencije.

Itar-Tass navodi da je u novoj redakciji teksta jačanje vojnog potencijala NATO među glavnim spoljnim pretnjama po Rusiju.

Pored toga, među glavnim pretnjama su i globalne funkcije NATO, koje se ostvaruju uz kršenje normi međunarodnog prava, kao i približavanja vojne infrastrukture zemalja-članica Alijanse ruskim granicama, između ostalog daljim širenjem tog bloka.

Inovirana Vojna doktrina Rusije je među glavne spoljne vojne opasnosti uvrstila i instaliranje i jačanje stranih vojnih kontigenata u zemljama koje su joj u susedstvu, korišćenje vojne sile na njihovoj teritoriji uz kršenje normi međunarodnog prava, pojavljivanje žarišta i eskalacija oružanih konflikata.

Američki vojnici iz sastava NATO u Letoniji (Foto: Reuters)
Američki vojnici iz sastava NATO u Letoniji (Foto: Reuters)

Na listi spoljnih opasnosti su i teritorijalne pretenzije prema Rusiji i njenim saveznicima i mešanje u njihove unutrašnje poslove, navela je ruska agencija.

Doktrina je precizirana u skladu sa odlukom Saveta bezbednosti Rusije od 5. jula 2013, a izmene je taj savet odobrio 19. decembra ove godine. Drugim ukazom, objavljenim na zvaničnom sajtu, prethodna doktrina prestala je da važi.

Raša tudej navodi da suština nove doktrine ostaje nepromenjena u odnosu na prethodnu, te da ruska vojska i dalje ima odbrambenu svrhu, a zemlja obećava da će je koristiti samo kao poslednje sredstvo. Neizmenjeni su i principi upotrebe nuklearnog oružja kojih se Rusija pridržava, dodaje ruski kanal i podseća da je prevashodni cilj takvog oružja odvraćanje potencijalnih neprijatelja od napada na Rusiju.

Međutim, ističe RT, Rusija bi upotrebila nuklearno oružje kako bi se zaštitila od vojnog napada - bilo nuklearnog ili konvencionalnog - koji bi ugrozio njen opstanak.

Među glavnim spoljnim vojnim pretnjama navedenim u novoj ruskoj vojnoj doktrini je "formiranje i raspoređivanje globalnih strateških antibalističkih raketnih sistema koje potkopava uspostavljenu globalnu stabilnost i ravnotežu moći u nuklearnim raketnim sposobnostima, primena koncepta "brzog udara", plan o raspoređivanju oružja u kosmosu i raspoređivanje strateškog konvencionalnog preciznog oružja".

Još jedna novina u ruskoj vojnoj doktrini je da je jedan od ciljeva ruske vojske zaštita nacionalnih interesa u regionu Arktika, navodi RT.

Zaštita nacionalnih interesa u regionu Arktika je jedna od novina u potpisanoj doktrini (Foto: Printscreen YouTube)
Zaštita nacionalnih interesa u regionu Arktika je jedna od novina u potpisanoj doktrini (Foto: Printscreen YouTube)

Na domaćem polju, kako stoji u tekstu nove doktrine, Rusija se suočava sa pretnjama "akcija usmerenih na nasilne promene ruskog ustavnog poretka, destabilizaciju političkog i društvenog okruženja, dezorganizaciju funkcionisanja vladinih tela, ključnih civilnih i vojnih objekata i informacione infrastrukture Rusije".

Prema obnovljenoj verziji ruske doktrine, Rusija vidi međunarodnu saradnju sa zemljama koje dele njene napore da pojača bezbednost, pre svega sa članicama BRIKS, OEBS, Šangajske organizacije za saradnju i drugima, kao ključnu za sprečavanje vojnih sukoba.

Tradicionalne pretnje sa kojima Rusija mora da se hvata u koštac, a koje su navedene u novoj doktrini, uključuju ekstremizam i terorizam, širenje oružja za masovno uništenje i raketne tehnologije, kao i akcije stranih obaveštajnih službi, zaključuje Raša tudej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track