NOVE MERE EU PROTIV TERORIZMA: Sumnjivima uzeti dokumenta i hapsiti ih
Foto: Printscreen Yt

Oštriji propisi

NOVE MERE EU PROTIV TERORIZMA: Sumnjivima uzeti dokumenta i hapsiti ih

Planeta -
Francuska i neke zemlje EU razmišljaju da oduzimaju pasoše osobama za koje se sumnja da putuju u zemlje kao što su Sirija ili Irak da bi se tamo pridružile terorističkim grupama kao strani borci

BRISEL - Evropska unija je uvela nove mere kako bi pomogla državama članicama da oduzmu putna dokumenta osobama za koje se sumnja da pokušavaju da se pridruuže terorističkim organizacijama izvan EU.

"Takvoj osobi dokumenta moraju biti oduzeta, a osumnjičena osoba će biti pritvorena", navodi se u saopštenju o novim merama koje je Evropska komisija danas objavila, prenosi AP.

Francuska i neke od njenih partnera u EU razmatraju mogućnost oduzimanja pasoša osobama za koje se sumnja da putuju u zemlje kao što su Sirija ili Irak da bi se tamo pridružile terorističkim grupama kao strani borci.

Ukoliko se zemlje članice EU odluče na taj korak, nove mere i "tehnička unapređenja" ogromne kompjuterske baze podataka informacionog sistema Šengen zone alarmiraće vlasti na spoljnim granicama EU, zaključuje američka agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track