NOVI PLAN PENTAGONA PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE: Amerika šalje još 1000 vojnika u kontraofanzivu!
Foto: Profimedia

Sledi konačan udarac

NOVI PLAN PENTAGONA PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE: Amerika šalje još 1000 vojnika u kontraofanzivu!

Planeta -

Novi plan Sjedinjenih Američkih Država u suprotstavljanju Islamskoj državi (ID) u Siriji i Iraku, uključuje slanje novih 1.000 vojnika u Kuvajt, saopštili su danas zvanicnici američke vojske.

Plan čeka konačno odobrenje administracije, ali američki vojnici iz Borbenog tima Druge brigade 82. padobranske divizije, stacionirani u Fort Bragu u Severnoj Karolini, već su dobili dozvolu za raspoređivanje od vojnih vođa, čim plan bude potpisan, prenosi Glas Amerike (VOA).

Trupe će biti na raspolaganju armijskom generalu Stefanu Tausendu, komandantu kopnenih trupa u borbi protiv ID, koji će rasporediti vojnike tamo gde su mu potrebni, rekao je zvaničnik koji nije želeo da daje dodatne informacije, kako bi izbegao odavanje detalja misije.

Ovaj plan stiže nakon što su zvaničnici rekli za VOA da je oko 300 marinaca stiglo u Siriju kako bi obezbedili dodatne mogućnosti za savezničke snage koje rade na potiskivanju ID iz grada Rake koji se smatra njenom prestonicom.

Vojni zvaničnici navode da dodatne mogućnosti, koje obezbeđuju marinci, uključuju artiljerijsku vatru kao podršku lokalnim snagama koje se bore protiv militanata.

Kao dodatne snage uz marince, oko 100 vojnika 75. vojnog rejndžerskog puka raspoređeno je oko Manbidža u Siriji, sa Strajker borbenim oklopnim vozilima.

Ti vojnici su tamo kako bi odvratili različite strane da napadaju jedne druge i kako bi obezbedili da se te grupe fokusiraju na borbu protiv militanata ID, rekao je novinarima ranije ove nedelje portparol Pentagona, mornarički kapetan Džef Dejvis.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

"Manbidž je slobodan i ne postoji potreba za daljim borbama tamo", rekao je Dejvis.

Armijski general Džozef Votel, koji predvodi Centralnu komandu SAD, rekao je u četvrtak da su vojnici bili slati u Manbidž tokom poslednjih nekoliko meseci kako bi obezbedili da se grupa ID ne pojavi ponovo tamo.

Nove snage SAD poslate su u region kako bi pomogle "na bilo koji potreban način da se zauzme Raka", a sam način tek treba da bude određen, rekao je zvaničnik.

Nije jasno da li će Sirijske demokratske snage, koje podržava Amerika i koje uključuju kurdske Narodne zaštitne jedinice (YPG), snage sirijske opozicije koje podržava Turska, ili neku kombinaciju te dve snage, služiti kao oslobađajuće snage u Raki kada grad bude u potpunosti izolovan, iznosi VOA.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 3. epizoda: Tajfun - najveća nukelarna zver ispod mora!

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track