NOVO VREME, NOVE MERE: Kameron traži da Gugl i Fejsbuk prate terorističke pretnje
Foto: AP

Saradnja

NOVO VREME, NOVE MERE: Kameron traži da Gugl i Fejsbuk prate terorističke pretnje

Planeta -
Premijer Britanije razmatra nove zakone po kojima će Internet kompanije morati da prijave svaku komunikaciju među potencijalnim teroristima

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron je jasno stavio do znanja u donjem domu britanskog parlamenta da je spreman da razmotri uvođenje novih zakona po kojima će Internet kompanije morati da prijave svaku komunikaciju među potencijalnim teroristima, piše britanski Telegraf.

Iz izveštaja o smrti Lija Rigbija, vojnika koga su dvojica napadača u maju prošle godine ubila u Londonu noževima i sekirom, jasno se vidi da britanske snage bezbednosti hoće da kompanije poput Gugla, Fejsbuka i Votsapa sarađuju u istragama, ali nemaju zakonske mehanizme da ih primoraju na to, navodi britanski list.

Prema važećem zakonu, britanske komanije su obavezne da omoguće obaveštajnim agencijama i policiji pristup komunikacijama ako postoji sumnja da je neka osoba umešana u terorizam. Međutim, to se ne odnosi na američke kompanije..

U izveštaju o slučaju Rigbi se neobično detaljno opisuju problemi sa kojima se suočavaju obaveštajne službe u potrazi za informacijama

Američke kompanije su jasno rekle da će predati informacije samo "u hitnoj situaciji", odnosno kada je ugrožen život ili postoiji pretnja od teških telesnih povreda, piše Telegraf.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track