NUŽDA ZAKON MENJA: Amerika zove Iran da pomogne u borbi protiv ISIL
Foto: Ap

I to se desilo

NUŽDA ZAKON MENJA: Amerika zove Iran da pomogne u borbi protiv ISIL

Planeta -
Barak Obama, čija zemlja smatra Iran delom osovine zla, pisao ajatolahu Aliju Hameneiju, čija država naziva Ameriku velikim satanom, da imaju zajednički interes da se bore protiv džihadista

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama poslao je pismo iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Hameneiju, u kojem se ističe zajednički interes dve zemlje u borbi protiv ekstremista ISIL u Siriji i Iraku, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Pismo je upućeno polovinom oktobra, što predstavlja presedan u odnosima SAD i Irana, a u njemu se navodi da je saradnja SAD i Irana u borbi protiv ISIL vezana uz postizanje dogovora između Teherana i šest svetskih sila o iranskom nuklearnom programu, piše Vol Strit žurnal.

Zvaničnici američke administracije nisu ni negirali ni potvrdili postojanje pisma, ali su rekli da za sada nema planova o saradnji sa Iranom u borbi protiv ekstremista. Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da SAD u tom pogledu neće vojno sarađivati sa Iranom i da sa Teheranom neće deliti obaveštajne podatke.

Ajatolah Ali Hamenei rekao je polovinom septembra da su iranske vlasti odbile američki zahtev za saradnju u borbi protiv sunitskih ekstremista iz ISIL.

"SAD su putem svoje ambasade u Iraku tražile saradnju protiv Islamske države. Odbio sam, jer su im ruke uprljane", rekao je tada Hamenei. Obama je i ranije upućivao pisma Hameneiju, ali je komunikacija između dvojice zvaničnika izuzetno retka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track