NVO NA BIRAČKIM MESTIMA: Za predsedničke izbore u Hrvatskoj 794 posmatrača
Foto: Shutterstock

Pripreme

NVO NA BIRAČKIM MESTIMA: Za predsedničke izbore u Hrvatskoj 794 posmatrača

Planeta -
Birališta će nadgledati i posmatrači političkih stranaka koje imaju predsedničke kandidate

ZAGREB - Ukupno 794 posmatrača iz pet nevladinih organizacija (NVO) pratiće predsedničke izbore koji se u Hrvatskoj održavaju 28. decembra, ozvaničila je danas Državna izborna komisija.

Najviše posmatrača, njih 682, imaće udruženje "U ime porodice", udruženje "Posmatrač" 53, Studentski katolički centar Palma 39, GONG 15, a Hrvatsko odgovorno društvo pet posmatrača, prenela je Hina.

Predsedničke izbore nadziraće i posmatrači političkih stranaka koje imaju predsedničke kandidate, a koliko će ih tačno biti znaće se tokom dana.

Šesti po redu predsednički izbori su raspisani za 28. decembar, dok bi drugi krug izbora, ako do njega dođe, bio održan 11. januara naredne godine. Drugi krug se održava ukoliko nijedan od kandidata ne dobije većinu glasova izašlih birača u prvom krugu, tako da se u ponovljenom glasanju nadmeću dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Kandidati za predsednika Republike su Kolinda Grabar Kitarović (Hrvatska demokratska zajednica), Ivo Josipović (Socijaldemokratska partija), Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) i Ivan Sinčić (Živi zid).

Prema hrvatskom Ustavu, predsednički mandat traje pet godina i niko ne može biti biran više od dva puta uzastopno na tu funkciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track