Obama ipak šalje oružje u Ukrajinu: Razmatra i vraćanje nuklearki u Evropu?
Foto: Reuters

Na ivici hladnog rata: Rusija i sad u ozbiljnom sukobu

Obama ipak šalje oružje u Ukrajinu: Razmatra i vraćanje nuklearki u Evropu?

Planeta -
Lider Amerike dobio ovlašćenje da vojsci bivše republike SSSR da vojnu pomoć, a pojavili se i navodi da će izmestiti atomsko naoružanje

MOSKVA - Američki kongres usvojio je nacrt zakona po kojem lider SAD Barak Obama ima ovlašćenja da u Ukrajinu pošalje antitenkovsko i antioklopno naoružanje, kao i municiju za vojnike Kijeva koji se na istoku zemlje sukobljavaju s proruskim separatistima.Pored toga, u medijima su se pojavili navodi da Vašington razmatra i mogućnost vraćanja nuklearnih raketa u Evropu zbog toga što Rusija navodno testiranjem interkontinentalnih balističkih projektila krši sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa na području Starog kontinenta. Naime, u sredu je pred pododborima za oružane snage i spoljnu politiku predstavničkog doma Kongresa podsekretar za politiku u Pentagonu Brajan Mekeon rekao:

Biće naoružani do zuba... Specijalna oprema stiže Ukrajincima iz SAD
Biće naoružani do zuba... Specijalna oprema stiže Ukrajincima iz SAD

Oštra reakcija iz Dume- Trenutno nemamo nuklearne projektile koji se lansiraju s kopna u Evropi zato što su zabranjeni sporazumom. Ali, i to bi očigledno mogla da bude jedna od opcija za razmatranje.Na takve navode, posebno na slanje američkih vojnih snaga u bivšu republiku SSSR, oštro su reagovali poslanici Ruske dume.- To govori da Vašington i nije baš zainteresovan za smirivanje sukoba na ukrajinskoj teritoriji. Sve to izgleda kao da koristi tu zemlju kako bi na bilo koji način ciljao u Rusku Federaciju. Za nekoliko godina Ukrajina će se pretvoriti u siromašnu i gladnu zemlju sa antiruskom vladom koja će učiti svoj narod da mrzi Ruse. Trebalo bi da preispitamo predlog da preventivno vojno reagujemo u Ukrajini kako bi se sprečile šire posledice - naglasio je levičar Mihail Jemeljanov.

Očekuje se reakcija... Vladimir Putin
Očekuje se reakcija... Vladimir Putin

Promenili odluku Usvajanje nacrta zakona, koji Obama tek treba da potpiše kako bi stupio na snagu, izazvalo je salvu komentara u svetu, pogotovo zbog činjenice da su SAD, kada je o ukrajinskoj krizi reč, sve vreme odbijale da vojno učestvuju u tim sukobima.Inače, zakon ovlašćuje američkog predsednika da obezbedi opremu i obuku za ukrajinske snage „u cilju suprotstavljanja ofanzivnom oružju i ponovnog uspostavljanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“. Vojni analitičari još ranije su upozoravali da bi slanje američke vojne pomoći bilo rizično iz više razloga. Jedan od njih je nemogućnost predviđanja reakcije Rusije na to, a drugi opasnost u čijim bi rukama oružje moglo da završi, s obzirom na to da na istoku Ukrajine već mesecima dejstvuju paravojne neonacističke formacije.

Meta „Gasprom“RJAPKOV: ODGOVORIĆEMO AMERIKANCIMAAmerički zakonodavci usvojili su i nacrt zakona o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji. Na to je reagovao zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov rekavši da će Rusija odgovoriti SAD. Ovog puta na udaru su posebno ruski vojni i energetski sektor jer se omogućava uvođenje sankcija „Gaspromu“ i „Rosoboroneksportu“. Odluka, na primer, nalaže Obami da uvede sankcije „Gaspromu“ u slučaju da smanji količine gasa zemljama NATO, ali i Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track