OBAMA: Palestinci ne mogu u Međunarodni krivični sud, nisu sposobni za to
Foto: Reuters

Odlučno protiv

OBAMA: Palestinci ne mogu u Međunarodni krivični sud, nisu sposobni za to

Planeta -
Predsednik SAD je za palestinsku molbu sudu rekao da nije konstruktivna i da podriva poverenje s Izraleom, a SAD preispituju paket pomoći Palestincima zbog njihove odluke da se uključe u sud

TEL AVIV - Predsednik SAD Barak Obama rekao je da se protivi nastojanjima Palestinaca da se pridruze Međunarodnom krivičnom sudu, kako bi tužili Izrael za ratne zločine.

On je sinoć razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.Bela kuća je saopštila da je Obama rekao Netanijahuu da Palestinska uprava nije još država i nije sposobna da se pridruži sudu, javlja AP.

Obama je za palestinsku molbu sudu rekao da nije konstruktivna i da podriva poverenje s Izraleom. SAD u međuvremenu preispituju paket pomoći Palestincima zbog njihove odluke da se uključe u sud.

Bela kuća je, takođe, saopštila da je Obama rekao Netanijahuu kako SAD rade na nuklearnom sporazumu koji će sprečiti Iran da razvije nuklearno oružje. Obama rekao je premijeru Izraela u telefonskom razgovoru da su SAD fokusirane na sveobuhvatan nuklearni sporazum sa Iranom.

"Predsednik je podvukao trajno opredeljenje SAD bezbednosti Izraela i nastavku tesne saradnje sa Izraelom po tom pitanju", navedeno je u saopštenju, prenela je agencija AFP.

Obama i Netanjahu razgovarali su telefonom uoči sastanka između američkog državnog sekretara Džona Kerija i iranskog ministra inostranih poslova Mohamada Džavada Zarifa u Ženevi krajem ove sedmice. Netanijahu je više puta upozorio da bi takav sporazum mogao da ugrozi bezbednost Izraela.Nuklearni pregovori nastavljaju se ove nedelje u Švajcarskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja