OBAMA PRELOMIO: SAD uvode nove sanckije Rusiji, a Ukrajini isporučuju oružje!
Foto: AP

Predsednik Amerike

OBAMA PRELOMIO: SAD uvode nove sanckije Rusiji, a Ukrajini isporučuju oružje!

Planeta -
Obamin potpis se očekuje tokom ove nedelje, čime bi zakon stupio na snagu. Time bi bio naročito pogođen ruski vojni i energetski sektor

VAŠINGTON - Portparol Bele kuće Džoš Ernest saopštio je danas kako će američki predsednik Barak Obama staviti potpis na zakon kojim se uvode dodatne sankcije Rusiji, a on ovlašćuje da pošalje vojnu pomoć Ukrajini.Ernest ističe kako Obama i dalje ima rezerve u vezi s tim dokumentom, ali veruje kako mu on omogućava i fleksibilnost koja mu je potrebna, prenosi AP.Obamin potpis se očekuje tokom ove nedelje, čime bi zakon stupio na snagu. Time bi bio naročito pogođen ruski vojni i energetski sektor jer se omogućuje uvođenje sankcija velikim ruskim kompanijama, među kojima je i Gasprom i Rosoboroneksport.Novim zakonom američki predsednik se ovlašćuje da Ukrajini pošalje pomoć u vidu ubojitog i neubojitog oružja, uključujući i antitenkovsko naoružanje i municiju.Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da ima "veoma ozbiljne razloge" da veruje da su sankcije Zapada pokušaj da se sprovede promena režima u Moskvi.On je kritikovao američki Kongres koji je u subotu jednoglasno odobrio nove ekonomske sankcije Rusiji i isporuku oružja Kijevu.

"Kongres je posebna grupa ljudi: više od 80 odsto njih nikad nije napustilo SAD. Oni žive u svom svetu, tako da nisam iznenađen ovom rusofobijom", rekao je Lavrov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track