OBAMAKER JE PROŠLOST: Tramp ukinuo najvažniji zakon svog prethodnika!
Foto: Printscreen Twitter

Prvi potpis

OBAMAKER JE PROŠLOST: Tramp ukinuo najvažniji zakon svog prethodnika!

Planeta -

Prva izvršna uredba koju je novi američki predsednik Donald Tramp potpisao posle polaganja zakletve bila vezana za zamrzavanje i ograničenje delova zakona o zdravstvu svog prethodnika Baraka Obame, takozvani Obamaker.

Tramp je dekretom naložio saveznim agencijama da prestanu da izdaju propise kojim se širi primenjivost zakona prethodne vlade. Nalaže im se između ostalog da zamrznu propis o kažnjavanju pojedinaca ako nemaju zdravstveno osiguranje, što je jedna od najvažnijih odredbi Obaminog zakona.

Tramp je sinoć u Ovalnoj kancelariju u Beloj kući potpisao ovaj dekret, kao jednu od prvih svojih izvršnih naređenja. Uz njega su bili potpredsednik Majk Pens, šef kabineta Bele kuće Rajns Pribus i glavni savetnici. Tramp se tokom kampanje protivio Obamakeru i obećao je da će ga ukinuti.

Tramp je takođe potpisao stupanje na dužnost svega dva ministra - odbrane Džejmsa Matisa i unutrašnje bezbednosti Džona Kelija, obojice bivših generala koje je Kongres SAD sinoć odobrio.

Ostali ministri koje je Tramp odabrao za svoj kabinet, od kojih su neki sporni i među njegovim Republikancima, tek treba da dobiju odobrenje Kongresa. Prve Trampove odluke su "znak da Trampova administracija gleda da onesposobi zakon o zdravstvu kako god može", rekao je Leri Levit iz Fondacije Kajzer Femili, koja se bavi analizom sistema zdravstva.

FOTO: AP
FOTO: AP

Biće međutim potrebno možda više meseci da se vidi puni uticaj ove Trampove direktive vezane za Obamaker, ministarstva zdravstva, ljudskih resursa i finansija će morati da izdaju propise koje odražavaju želje novog predsednika.

Tramp međutim ne ukida jednostrano taj zakon, on je i dalje na snazi, ali je naloženo državnim službama da deluju maksimalno da ga ograniče. Za promenu zakona potrebna je odluka Kongresa.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track