OČEKUJE ZAJEDNIČKI USPEH: Vesna Pusić podržala kandidaturu Ive Josipovića
Foto: Reuters

I zvanično

OČEKUJE ZAJEDNIČKI USPEH: Vesna Pusić podržala kandidaturu Ive Josipovića

Planeta -
Šefica hrvatske diplomatije izjavila da želi da Josipović pobediti na izborima i održati ispravni pravac Hrvatske i sledećih pet godina

ZAGREB - Šefica hrvatske diplomatije i lider Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić podržala je danas u Zagrebu kandidaturu Ive Josipovića za novi predsednički mandat, na izborima raspisanim za 28. decembar.

Potpisivanju na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava prisustvovao je i aktuelni šef najmlađe članice Evropske unije, poručivši da nastavljaju da rade onaj posao koji su radili zajedno do sada i da "očekuje zajednički uspeh". Pusićeva je, zadovoljna brojnošću ljudi koji daju potpise podrške za, kako je rekla, "sadašnjeg i budućeg predsednika" poručila da u ovom slučaju izgleda da će biti "sve onako kao što je Hrvatskoj potrebno".

"A to je da će predsednik Josipović pobediti na izborima i držati ovaj ispravni pravac Hrvatske i sledećih pet godina, što nam treba za uspeh i u zemlji i međunarodno", navela je predsednica HNS.

Novinare je, prenosi Hina, zanimalo kako Josipović gleda na to što mu, prema poslednjim anketama, podrška pada, ali on smatra da je to "normalno" s obzirom na to da je i više novih kandidata, pa se "kolač nešto malo deli".

Šesti po redu predsednički izbori su raspisani za 28. decembar, rokovi za obavljanje izbornih radnji počeli su da teku od 24. novembra, a kandidate mogu predlagati političke stranke registrovane u Hrvatskoj, jedna ili više političkih stranaka zajedno, kao i birači. Bez obzira na to ko predlaže predsedničkog kandidata, mora da prikupi najmanje 10.000 potpisa birača koji podržavaju njegovu kandidaturu. Svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata.

Uz aktuelnog predsednika Ivu Josipovića, kandidature su do sada najavili HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić ispred Saveza za Hrvatsku, bivši čelnik Hrvatske stranke prava Anto Đapić i stečajni upravnik Ivan Rude.

Drugi krug izbora, ako do njega dođe, biće održan 11. januara naredne godine.

Prema hrvatskom Ustavu predsednički mandat traje pet godina i niko ne može biti biran više od dva puta uzastopno na tu funkciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track