ODBIO DA SALUTIRA FIRERU: Tragična priča o usamljenom junaku koji se suprotstavio Hitleru!
Foto: Wikipedia

Prkos

ODBIO DA SALUTIRA FIRERU: Tragična priča o usamljenom junaku koji se suprotstavio Hitleru!

Planeta -
August Landmeser, usamljeni Nemac koji je odbio da digne uvis ispruženu ruku ispred Hitlera na skupu 1936. godine, inače je bio lojalni nacista

Nacistička stranka u Nemačkoj 1930-ih godina prihvatila je poznati Hitlerov pozdrav "Zig hajl" (živela pobeda) kao obavezan za sve njemačke građane kako bi demonstrirali vernost prema fireru, njegovoj partiju i naciji.

August Landmeser, usamljeni Nemac koji je odbio da digne uvis ispruženu ruku ispred Hitlera na skupu 1936. godine, inače je bio lojalni nacista. Pridružio se nacistima 1931. godine i počeo se postepeno uspinjati u stranci koja će s vremenom postati jedina legalna politička sila u zemlji.

Dve godine posle, Landmeser se ludo zaljubio u Irmu Ekler, Jevrejku koju je zaprosio ubrzo nakon toga, 1935. godine.

Kad je otkriveno da je veren za Jevrejku, Landmeser je izbačen iz Nacističke stranke. Uprkos tome, on je s budućom suprugom otišao da prijavi venčanje u Hamburgu. Ali zbog novog nirnberškog zakona, dozvola im je uskraćena.

Oni su svejedno ostali zajedno, te su dočekali rođenje prve kćeri, Ingrid, u oktobru 1935. godine.A zatim se godinu dana kasnije dogodio skup na kojem je Hitler blagoslovio novi brod ratne mornarice, a Landmeser je stajao prekrštenih ruku.

Njegov protestni stav među hiljadama ljudi koji imaju ispruženu ruku itekako se ističe u masi, pa poslednjih godina, otkad fotografija navedenog događaja luta internetom, oduševljava sve koji je vide.

Godinu dana posle, 1937., Landmeser je pokušao da napusti nacističku Nemačku i pobegne u Dansku sa porodicom. Ali zadržan je na granici i optužen da je "obeščastio rasu", tj. da je "osramtio rasu" prema nirnberškima zakonima.

Godinu dana posle, Landmeser je oslobođen zbog nedostatka dokaza, te mu je savetovano da prekine vezu s Ekler.

Budući da on pak nije imao nameru da ostavi majku svog deteta, ignorisao je želje nacista i ponovno je uhapšen 1938. godine, kad je osuđen na tri godine zatvorske kazne u koncentracionom logoru.

Nikad više nije video ženu koju voli ni svoju ćerku.

Tajna policija je u to doba naime isto tako uhapsila i Ekler, koja je u to vreme bila trudna sa njihovom drugom ćerkom. Malenu Irene rodila je u zatvoru, nakon čega je poslana u ženski koncentracioni logor.

Veruje se da je iz njega poslana u nacistički eutanazijski centar 1942. godine, u kojem je pogubljena s još 14.000 ljudi, piše Biznis insajder.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja