MOSKVA UZVRAĆA UDARAC: Lavrov predložio Putinu da protera 35 američkih diplomata iz Rusije
Foto: AP

Kontramere

MOSKVA UZVRAĆA UDARAC: Lavrov predložio Putinu da protera 35 američkih diplomata iz Rusije

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije predložilo je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da deportuje 31 zaposlenog u američkoj ambasadi i četvoro zaposlenih u američkom konzulatu u Sankt Peterburgu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Odlazeća američka administracija Baraka Obame optužila je Rusiju za sve smrtne grehe pokušavajući da nas okrivi za propast svojih spoljopolitičkih inicijativa,kao što znate, neutemeljeno optužujući Rusiju da se mešaa u američku kampanju na nacionalnom nivou", rekao je Lavrov novinarima.

"Rusko ministarstvo spoljnih poslova je zajedno sa kolegama iz drugih ministarstava predložilo predsedniku Rusije da proglasi ’personama non grata‘ 31 zaposlenog u ambasadi SAD u Moskvi i četvoro diplomata iz Generalnog konzulata SAD u Sankt Peterburgu“, rekao je on. Osim toga, Lavrov je rekao da je predloženo da se zabrani Amerikancima da koriste svoju vilu u Serebrjanom Boru u Moskvi i skladište u Ulici Dorožna.

Rusija neće ostaviti bez odgovora nove američke sankcija, ponovio je Lavrov.

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak uvele nove sankcije protiv ruskih obaveštajnih službi, nekih kompanija i pojedinaca, optužujući ih za pokušaj uticanja na izborne rezultate i najavile proterivanje 35 diplomata koje predsednik Barak Obama naziva "agentima ruske obaveštajne službe". Američki lider nije pružio nikakve dokaze za ove tvrdnje.

"Maniri američke administracije su očigledni. U jednom i u drugom slučaju vile su predviđene da bi se deca tokom zimskog raspusta odmarala: tamo se tradicionalno održavaju kampovi i ove vile su proglašene špijunskim gnezdima koliko sam shvatio iz saopštenja američke administracije. Mi, naravno, ne možemo da ostavimo ove ispade bez odgovora. Reciprocitet je zakon diplomatije i međunarodnih odnosa", istakao je Lavrov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja