ODRED SMRTI KOJI NE PREZA NI OD ČEGA: Kako su 34 komandosa stvorila najbrutalniji narko kartel!
Foto: Youtube

Los Zetas

ODRED SMRTI KOJI NE PREZA NI OD ČEGA: Kako su 34 komandosa stvorila najbrutalniji narko kartel!

Planeta -
Do 2003. godine Los Zetas se proširila i uključila 300 paravojnika opremljenih sofisticiranim oružjem koji su prošli naprednu vojnu obuku

Los Zetas je najveća kriminalna organizacija koja deluje na području više od polovine Meksika. Nedavno je uhvaćen njezin vođa, što doduše verojatno neće biti jako značajno za rad, kako su ih Amerikanci prozvali, "tehnološki najnaprednijim, sofisticiranim i opasnim narko kartelom koji operiše u Meksiku".

Los Zetas je počeo s radom kao ogranak meksičkog Zalivskog kartela kojeg su činila 34 meksička komandosa kojima je cilj bio da zaštite mladog nadolazećeg vođu Osiela Kardenasa Đuilena koji je postavljen 1999. godine. On je unajmio telohranitelja, penzionisanog poručnika Ruben "el Čata" Salinasa koji je tražio 30 meksičkih dezertera kako bi oformio dobro plaćeni ogranak, piše Biznis insajder.

Tokom godina Kardenas je svoj uticaj proširio i na Zetu. Grupa je podmićivala i pretila sve dok Zalivski kartel nije postao nedodirljiv, te mu čak ni vlasti nisu mogle ništa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Do 2003. godine Los Zetas se proširila i uključila 300 paravojnika opremljenih sofisticiranim oružjem koji su prošli naprednu vojnu obuku. Meksičko ministarstvo odbrane prepoznalo je ovu grupu kao "najveći odred smrti i organizovanog kriminala u meksičkoj istoriji".

Iste godine došlo je do obračuna s meksičkom vojskom kada je Kardenas uhvaćen i osuđen na 25 godina zatvora. Los Zetas je tad već daleko nadmašio Zalivski kartel prema prihodima, broju članova i uticaju. Nakon unutrašnjeg sukoba koji je tinjao godinama, 2010. godine Los Zetas se odvojio od Zalivskog kartela.

Ali, karteli su tad okrenuli oružje jedni protiv drugih. Kako bi zastrašili konkurenciju i privukli k sebi više članova, Los Zetas je počinio više masakara i napada na civile. Tako je između 2010. i 2011. godine ubijeno više od 350 farmera i imigrantskih radnika u Meksiku i Guatemali koji su odbili da im se priključe.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zetas je regrutovao bivše vojnike iz Gvatemale, pobunjenike poznatije kao "mašine za ubijanje", a izgradili su i kampove širom Meksika za trening novajlija starih od 15 do 18 godina.

Većinu od probitnih 34 komandosa su meksičke vlasti zarobile ili ubile, ali nove horde mladih vojnika stasavaju i dalje. Grupa je zadržala čvrsto uporište u većini Meksika, a aktivna je i u Teksasu, te preti sa obje strane granice. FBI veruje kako Zetas kontroliše i nekoliko američkih bandi kao što su meksička mafija, teksaški sindikat, Hermanos Pistoleros Latinos i MS-13.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track