OLAND ANKARI: Otvorite granice da pošaljemo pomoć Kobaniju
Foto: Printscreen Yt

Apel

OLAND ANKARI: Otvorite granice da pošaljemo pomoć Kobaniju

Planeta -
Kobani bi svakog časa mogao da padne u ruke terorista ISIL, moramo da pomognemo Kurdima koji ga brane, apeluje predsednik Francuske

PARIZ - Predsednik Francuske Fransoa Oland pozvao je danas Tursku da otvori granice kako bi omogućila da pomoć i pojačanje stignu u sirijski grad Kobani, koji je pod opsadom ekstremista Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL).

Oland je ocenio da sve zemlje treba da obezbede oružje za one koji se bore protiv džihadista, preneo je AFP.

"Ako moramo da intervenišemo, kao što je Francuska odlučila da učini u Iraku, onda moramo i da pružimo umerenoj sirijskoj opoziciji... svu podršku, svu potrebnu pomoć", rekao je on.

"Pozivam sve zemlje kojih se to tiče, pored koalicije (koju predvode SAD), da pruže podršku opoziciji kakvu oni očekuju od nas, sredstva nužna za borbu protiv terorizma", naveo je Oland.

Upozorivši da bi Kobani, strateški grad kod tursko-sirijske granice, "mogao svakog časa da padne u ruke terorista", francuski predsednik je rekao da Turska "apolutno mora da otvori granice" kako bi pomogla sirijskim Kurdima da brane grad koji su napali džihadisti ISIL.

Kurdske grupe pozvale su Tursku da dozvoli transport oružja preko njene teritorije za borce koji brane Kobane.

Ankara je, međutim, uzdržana prema ideji da naoružava Kurde ili da vojno deluje protiv džihadista jer, kako objašnjava AFP, strahuje da bi takva akcija mogla da ojača kurdske ektremiste povezane s Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track