OLAND GLATKO ODBIO ASANŽA: Niste ugroženi, ništa od azila u Francuskoj
Foto: Reuters

Ekspresno

OLAND GLATKO ODBIO ASANŽA: Niste ugroženi, ništa od azila u Francuskoj

Planeta -
Jelisejska palata je odmah odbacila molbu osnivača Vikiliksa

PARIZ - Francuska je odbila danas zahtev za azil koji joj je upito osnivač Vikiliksa, Australijanac Džulijan Asanž, koji već tri godine živi u ambasadi Ekvadora u Londonu, saopštilo je danas francusko predsedništvo.

"Imajući u vidu pravne elemente i materijalnu situaciju g. Asanža, Francuska ne može potvrdno da odgovori na njegov zahtev", navela je Jelisejska palata u saopštenju i dodaje da Asanžova situacija "ne predstavlja neposrednu opasnost" i da je protiv osnivača Vikiliksa izdat evropski nalog za hapšenje.

Asanž se 19. juna 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu da bi izbegao zahtev Švedske za njegovo izručenje, a od tada britanska policija dežura ispred zgrade, spremna da ga uhapsi ako se usudi da izađe. Švedska želi da ispita Asanža zbog navodnog silovanja, napastvovanja i prinude na seks. Žrtve su, navodno, dve žene koje je on upoznao 2010. godine.

Asanž poriče optužbe i veruje da je isporučenje Švedskoj zapravo prvi korak ka tome da Švedska njega isporuči SAD, gde je tražen zato što je Vikiliks obelodanio američku diplomatsku prepisku i tajna vojna dokumenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track