OLAND UPOZORIO NA RASPAD ŠENGENA: Izbeglička kriza mora biti rešena
Foto: Rojters

Novi problemi sa granicama

OLAND UPOZORIO NA RASPAD ŠENGENA: Izbeglička kriza mora biti rešena

Planeta -
Države će naći način da uspostave nacionalne granice ako se ne uspostavi kontrola spoljne granice EU, kaže francuski predsednik

PARIZ - Predsednik Francuske Fransoa Oland upozorio je da će se, ukoliko izbeglička kriza ne bude razrešena, Šengenska zona "naći u opasnosti".

Evropska unija nastoji da razreši najgoru izbegličku krizu još od Drugog svetskog rata, a Nemačka, Austrija i Slovačka su zbog velikog priliva izbeglica ponovo uvele pogranične kontrole, suprotno odredbama Šengenskog sporazuma, prenela je agencija AFP.

Oland je u intervjuu toj agenciji rekao da bi šengenska zona mogla da se nađe u opasnosti ukoliko ne budu uspostavljeni "registracioni centri u kojima bi se razdvojili izbeglice od ekonomskih migranata i obezbedila podela tražilaca azila".

Ilustracija, Foto Tanjug

Francuski predsednik je dodao da, ukoliko se ne kontrolišu spoljne granice EU, "države će na ovaj ili onaj način uspostaviti nacionalne granice".

"Bićemo obavezni da ponovo uspostavimo granične prelaze, kontrole... i to će biti kraj Šengena u smislu kontrolisanog prostora koji omogućava slobodu kretanja", istakao je Oland. On je dodao da, takođe, postoji rizik da se države članice Unije ne slože oko toga kako da podele oko 120.000 izbeglica, kako bi olakšali veliki pritisak na Italiju, Grčku i Mađarsku, koje posrću pod teretom priliva novih izbeglica.

Oland je rekao da će pravi izazov nastupiti ako članice odbiju da primene sistem kvota EU za prihvat izbeglica. "Kako da to nametnemo? Ukidanje subvencija ili uvođenje sankcija bi značilo da će zemlje platiti zato što ne primaju izbeglice", rekao je on.

"Ako budemo još restriktivniji, postoji opasnost da šengenska zona bude ograničena na samo nekoliko zemalja . Tad bi Evropa mogla da se nađe u opasnosti", istakao je Oland. Većina članica EU podržava uvođenje kvota za prihvat izbeglica, ali im se oštro protive Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track