ON IM JE POSLEDNJA NADA: Kanadski tajkun spasava seksualne robinje koje muče džihadisti
Foto: Printscreen Yt

Nije mogao da stoji po strani

ON IM JE POSLEDNJA NADA: Kanadski tajkun spasava seksualne robinje koje muče džihadisti

Planeta -
Žene i devojke, od kojih neke imaju jedva osam godina, neuhranjene su i žive u izuzetno nehumanim uslovima, a noću su primorane da spavaju u kavezima

Od prošle godine Islamska država je otela, prodala, zlostavljala i pretvorila u seksualne robinje hiljade iračkih hrišćanskih i jezidskih žena. Jedan Kanađanin daje sve od sebe da ih vrati na sigurno. Ekstremno nasilje započelo je kada je Islamska država u junu 2014. godine osvojila Mosul. Od tada su žene i devojke, uglavnom hrišćanske i jezidske konfesije, brutalno silovane, mučene i prodavane u seksualno roblje po ceni od prosečno 160 dolara.

Ovakvo stanje stvari bilo je previše za kanadskog biznismena Stiva Mamana, koji je krenuo u akciju pokretanjem organizacije "Oslobađanje hrišćanske i jazidske dece Iraka", kojoj je cilj povratak žrtava njihovim porodicama. Maman je objasnio da ne može da prosto stoji po strani dok su žene i devojke, od kojih neke imaju jedva osam godina, neuhranjene i žive u izuzetno nehumanim uslovima, primorane da noću spavaju u kavezima“, napisao je on na internet prezentaciji svoje organizacije.

Tokom intervjua za "Raša tudej“, Maman je objasnio nehumane uslove sa kojima se suočavaju oteti i prodati.

"Takođe su prodavane na pijaci civilima i pojedincima. Ti pojedinci i civili su ih tokom poslednjih godina silovali, ubijali, odrubljivali im glave, spaljivali ih“, rekao je on.

Maman kaže da je njegova organizacija, koja se finansira iz prikupljenih sredstava i novca iz Jevrejske zajednice Montreala, uspela da spasi žene i devojke od života seksualnih robinja.

"Preko svoje grupe na terenu, imamo tim koji je uspeo da uspostavi kontakte unutar kalifata, i ti kontakti odlaze do vlasnika koji su kupili te devojke“, rekao je Maman za RT.

On je dodao da organizacija pregovara o puštanju žrtava od strane njihovih otmičara na dva potencijalna načina: ubeđivanjem sa otmičarima, ili isplaćivanjem sume koju su oni platili.

Kada se žrtve nađu na sigurnom, Maman kaže da organizacija ne pokušava da ih identifikuje, uzimajući u obzir da su "već prošle nezamisliva poniženja“. Dodao je da i njihove porodice takođe radije ostaju dalje od očiju javnosti.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track